Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще намали наполовина разхищението на храни

В ЕС всяка година се губят или разхищават около 87,6 милиона тона храни. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз си поставя амбициозната цел да намали наполовина до 2030 г. разхищението на храни на глава от населението на равнище търговия на дребно и потребители. За целта Европейската комисия ще предложи правно обвързващи цели за намаляване на разхищението на храни в целия блок.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие около една трета от всички храни, произведени по света, се губят или разхищават по пътя между стопанството и трапезата. В ЕС всяка година се губят или разхищават около 87,6 милиона тона храни.

През 2020 г. заради пандемията много мерки бяха  насочени към насърчаване на даряването на храни (напр. намаляване на ставките на ДДС за дарените храни, правни задължения за определен размер за даряване на храни и др.).

На 7 юни отбелязваме Световният ден за безопасност на храните. Важно е да се знае, че европейците се ползваме от едни от най‑високите стандарти за безопасност на храните в света. Стратегията на общността "От фермата до трапезата" пък е голяма стъпка за започване на производство на здравословна и достъпна храна, без да се вреди на природата. За целта се предвижда използване на по-малко пестициди и торове, по-хуманно отношение към животните и защита на биоразнообразието и ясна информация за произхода и съдържанието. 

Преминаването към по-здравословна и устойчива продоволствена система на ЕС е основен елемент на Европейския зелен пакт.  В същото време използването на пестициди в селското стопанство води до замърсяване на почвата, водата и въздуха. Затова Комисията ще предприеме действия за намаляване с 50 % на употребата и рисковете от химични пестициди до 2030 г.

Комисията ще предложи задължително хармонизирано етикетиране на хранителната информация върху лицевата страна на опаковката и ще разработи уредба за етикетиране на произведени по устойчив начин храни, която да обхваща хранителните, климатичните, екологичните и социалните аспекти на хранителните продукти.

Според оценки през 2017 г. в ЕС над 950 000 смъртни случая се дължат на нездравословно хранене (един от всеки пет). Здравословният режим на хранене, основан на продукти от растителен произход, намалява риска от животозастрашаващи болести и въздействието на нашата продоволствена система върху околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във