Банкеръ Weekly

Свят

ЕС ще наложи санкции на Русия, обяви Катрин Аштън

ЕС ще изпрати „най-силното възможно послание“ към Русия, като реши да наложи санкции, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън преди срещата на външните министри на държавите членки на ЕС в Брюксел.

„Опитваме да изпратим най-силното възможно послание към Русия“, така че тя „да разбере колко сериозно е положението“ ден след т. нар. „референдум“ в Крим, заяви Аштън.

Референдумът е „незаконен, съгласно конституцията на Украйна и съгласно международното право“, каза Аштън и добави: „Човек не може просто да седи безучастно и да каже, че тази ситуация е допустима“.

„Призовавам Русия да встъпи в диалог с ръководството в Украйна, да продължи преговорите с международната общност, за да се успокои ситуацията и да се намери политически път за изход от кризата“, заяви тя.

„Не констатираме такова нещо“ за момента, каза още тя. „Украйна иска да има добри отношения с Русия, същото искат ЕС и останалата част от света“, подчерта топ дипломатът на ЕС.

Присъединяването на Крим към Русия не може да остане без отговор от страна на международната общност, заяви и полският външен министър Радослав Шикорски при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС. Подобен акт, приет на „неконституционен и незаконен референдум“, „не може да остане без отговор от страна на международната общност“, смята Шикорски. „Това трябва да означава, че ЕС ще направи това, което е обещал“, подчерта полският министър. По думите на Шикорски, в момента от изключително значение е Западът да стигне до единно мнение по този въпрос. „Знаем, че САЩ въвеждат санкции и очаквам подобни решения и тук“, добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във