Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще може да ползва Ремдесивир срещу Ковид-19

Американският препарат "Ремдесивир", разработен против хеморагичната треска Ебола, в близките дни може да бъде регистриран в Европейския съюз за лечение на пациенти с Ковид-19, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на ръководителя на Европейската агенция по лекарствата Гуидо Рази.

"Напълно е възможно първоначалното разрешително за излизане на пазара на този медикамент да бъде издадено в близките дни", заяви Рази.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Американското управление за контрол на храните и лекарствата е одобрило медикамента "Ремдесивир" за лечението на Ковид-19. Лекарството е разработка на биофармацевтичната компания "Джилийд сайънсис", припомня агенцията.

Хората, преболедували и оздравели от Covid-19 и отново дали положителни тестове за инфекцията, не представляват опасност за околните, заяви представителят на здравното министерство на Република Корея Тхе Хо, цитиран от ТАСС.

"Още не е регистриран случай на предаването на инфекцията на хора, които са били в контакт с такива пациенти", заяви специалистът на пресконференция в Сеул.

Властите в Южна Корея в началото на епидемията регистрираха 447 случая на оздравели пациенти, дали след това положителни тестове за инфекцията. Представителят на здравното министерство изтъкна, че появата на подобни случаи се дължи най-вече на несъвършенствата на съществуващите методзи за диагностика. В такива ситуации за съществуващ вирус се е вземало наличието на остатъци в организма на пациентите от вече мъртвия вирус.

Над 2 250 000 души по света са заразени с коронавирус до този момент. От тях 150 000 души са починали, а близо 600 000 са излекувани. Активните случаи са около 1 500 000 души, от които 96% са със сравнително леко протичане на болестта или без симптоми, сочат последните данни.

На този фон 124-те страни членки на Световната здравна организация (СЗО) ще проведат днес първата си виртуална годишна сесия в историята, за да обсъдят международния отговор на пандемията от коронавируса. Очаква се на форума да има търкания по въпроси, свързани с напрежението между Китай и САЩ, и дискусиите Тайван и ваксините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във