Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще кани Русия на среща за сдобряване

Руският президент Владимир Путин предложи миналия петък на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада.

Европейският съюз се опасява, че Русия може да се възползва от влошените отношения между общността и Беларус, за да увеличи влиянието си. Затова Брюксел планира да покани Москва за започване на проговори за  "политическо разбирателство и икономическо сътрудничество“, пише испанският вестник "Ел Паис", като се позовава на източници от евроинституциите.

Мерките на ЕС се разработват спешно и са провокирани от ситуацията с отклонения полет на Ryanair по заповед на Минск и ареста на опозиционен журналист. Роман Протасевич и руската му приятелка София Сапега пътуваха със самолет от Атина към Вилнюс на 23 май, когато властите в Беларус принудиха самолета да промени маршрута си и да кацне в Минск, където двамата бяха отведени. Действията на белоруските власти бяха осъдени от страни в целия свят и доведоха до призиви за санкции срещу страната.

Новите ходове към Москва предстои да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС в края на юни.

В статията се твърди, че съответният план е насочен към преодоляване на различията между ЕС и Русия. В същото време, според източници на изданието, алтернативата "на началото на помирението ще бъде ескалация на напрежението и спирала от санкции, които могат да навредят" на руската икономика. Явно Брюксел е решил да приложи на Москва подхода "моркова и тоягата", както на Турция. 

След инцидента със самолета на Ryanair, лидерите от блока решиха да забранят на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и над територията на Европейския съюз, а също така препоръча на европейските превозвачи да не изпълняват полети във въздушното пространство на Беларус.

Руският премиер Михаил Мишустин заяви по-рано, че Русия подкрепя позицията на Беларус за необходимостта от провеждане на открито международно разследване на ситуацията около самолета и призовава да не се политизира инцидентът.

Руският президент Владимир Путин предложи миналия петък на белоруския си колега Александър Лукашенко подкрепа в противопоставянето му със Запада.

По време и на срещата им Сочи, Путин припомни случая с принудителното кацане на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 г., когато Съединените щати се опитваха да хванат доносника Едуард Сноудън, и отбеляза, че тогава не е имало такива реакции.

"По едно време те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изкараха от самолета... и нищо, тишина", каза Путин.

Преговорите в черноморския град Сочи бяха организирани преди самолетния инцидент, но идват, след като редица европейски държави наложиха забрана за полети на белоруската авиация и ЕС започна да обмисля допълнителни санкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във