Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще използва повече въглища заради отказа от руски горива

Европейската комисия уточни подробности по плана за увеличаване на капацитета на Европейския съюз за възобновяема енергия и намаляване на зависимостта му от руски изкопаеми горива. В същото време ЕК признава, че може да се наложи да се използват съществуващите въглищни съоръжения "по-дълго от първоначално очакваното", съобщи Си Ен Би Си.

Документ, очертаващ целите на Еврокомисията за плана "REPowerEU", беше публикуван в сряда, като в него се подчертава важността на теми като спестяването на енергия, диверсификацията на доставките на енергия и ускоряването на "преход към чиста енергия в Европа".

Като цяло планът предвижда допълнителни инвестиции от 210 милиарда евро (220,87 милиарда долара) между 2022 и 2027 година. Що се отнася до дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс на ЕС, Комисията предложи настоящата цел от 40 процента да бъде увеличена до 45 процента, с хоризонт до 2030 година.

ЕС обяви, че желае да се откаже от вноса на руски въглеводороди след инвазията на Москва в Украйна, което означава, че Общността ще трябва да намери петрол и газ от други части на света, за да компенсира доставките от Русия, припомни Си Ен Би Си.

Комисията каза, че ще са необходими около 1,5 до 2 милиарда евро инвестиции, за да се осигурят доставките на петрол от нови източници. За внос на втечнен природен газ (ВПГ) и тръбопроводен газ от други източници ще са необходими още около 10 милиарда евро до 2030 година.

По-рано ЕС заяви, че иска да стане въглеродно неутрален до 2050 година. В средносрочен план целта пред Брюксел е нетните емисии на парникови газове да бъдат намалени с най-малко 55 процента до 2030 г., т. нар. пакет "Подготвени за цел 55".

Комисията каза, че "REPowerEU" не може да работи без "бързо въвеждане на всички предложения от пакета "Подготвени за цел 55", както и по-високи цели за добиване на енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност.

Отказът от руските изкопаеми горива обаче ще изисква и целенасочени инвестиции в газовата инфраструктура и ограничени промени в петролната инфраструктура, наред с мащабни инвестиции в електропреносната мрежа и водородната мрежа в целия ЕС, пише още в плана.

"Успоредно с това някои от съществуващите въглищни мощности може също да се използват по-дълго от първоначално очакваното", обяви Комисията, като добави, че ядрена енергия и местните газови ресурси също ще изиграят роля.

Разбира се, ще имаме малко по-високи емисии, ако се придържаме малко по-дълго към въглищата, но трябва да постигнем баланса, така че като цяло да не увеличаваме вредните си емисии, каза на пресконференция Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във