Банкеръ Daily

Свят

ЕС ще финансира хора под 40 г., които искат да станат рибари

За да привлече по-млади хора в риболовните общности, където средната възраст на работниците е над 50 години, новият фонд може да финансира първия кораб или частична собственост (от поне 33%) за рибари на възраст под 40 години.

Европарламентът прие във вторник, 6 юли, фонд за рибарство и аквакултури 2021-2027 г. в подкрепа на синята икономика, защита на биологичното разнообразие и насърчаване на международното управление на океаните. Общо 6,1 милиарда евро ще бъдат отпуснати за насърчаване на устойчив риболов и защита на риболовните общности.

За да привлече по-млади хора в риболовни общности, където средната възраст на работниците е над 50 години, новият фонд може да финансира първия кораб или частична собственост (от поне 33%) за рибари на възраст под 40 години, които имат поне пет години опит или имат придобита  квалификация.

Новият Европейски фонд за морско дело, рибарство и аквакултури насърчава държавите-членки да инвестират, за да направят секторите на рибарството и аквакултурите по-конкурентоспособни и да подпомогнат развитието на устойчива синя икономика, нови пазари и технологии.

Защитата и възстановяването на биологичното разнообразие също е сред приоритетите на фонда. Най-малко 15% от националните средства ще трябва да бъдат изразходвани за действия за насърчаване на контрола на риболова и събирането на данни и за противодействие на незаконния и нерегламентиран риболов.

По искане на Европарламента държавите-членки ще трябва да вземат предвид нуждите на дребномащабния крайбрежен риболов и да опишат какво планират да направят, за да му помогнат да се развие.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във