Банкеръ Daily

Шарл Мишел:

ЕС ще бъде наблюдател на срещата във формат 5+1 за Кипър

Европейският съюз ще бъде наблюдател на срещата във формат 5+1 по кипърския проблем, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Сайпръс мейл".

Мишел каза това в отговор на въпрос на кипърската агенция КНА вчера. Той подчерта, че ЕС ще остане ангажиран с въпроса, тъй като вярва, че може да изиграе положителна и плодотворна роля за по-голям напредък в региона. 

Изявлението бе направено, след като кипърският турски външен министър Тахсин Ертугрулоглу заяви, че турската страна не приема участието на ЕС в срещата 5+1 /двете общности плюс трите страни гарантки - Гърция, Турция и Великобритания/, която се очаква да се състои на 27-29 април в Женева.

По думите на Мишел ЕС желае по-голяма стабилност и предвидимост в Източно Средиземно море.

"Ние знаем, че има някои трудности, някои спорове и ще се опитаме да направим всичко по силите си, за да защитим европейските интереси, интереса на страните членки и също така да осигурим повече стабилност и предсказуемост в този важен за нас регион", посочи той.

По-рано кипърският външен министър Никос Христодулидис посочи, че ролята на ЕС на срещата ще бъде на наблюдател, тъй като тази конференция няма да представлява преговори, а по-скоро дискусия за това как да се върви напред. Той отбеляза още, че ако Турция действително желае да засили отношенията си с ЕС, то тя няма причина да се тревожи от "съществената роля" на блока по отношение на кипърския процес.

Христодулидис заяви, че на срещата няма да има диалог за възможността за промяна на рамката за постигане на решение. По думите му подобно нещо "не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, мандата на генералния секретар или това, което международната общност се опитва да постигне".

Целта, както той подчерта, е постигане на положителен резултат чрез възобновяване на преговорите от там, където бяха прекъснати в Кран Монтана.

Последният кръг от преговорите за обединение на Кипър чрез посредничеството на ООН в швейцарския курорт Кран Монтана през 2017 г. приключи без резултат.

Кипърските турци и Турция настояват, че усилията за разрешаване на кипърския проблем трябва да бъдат обвързани с нова цел - уреждане на базата на две отделни независими държави. Гърция и кипърските гърци на свой ред искат решение да бъде търсено както и досега, чрез създаване на двузонална двуобщностна федерация. Според турската страна обаче всички опити за това през последните 40 години са се провалили и няма смисъл да се продължава по същия начин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във