Банкеръ Daily

Свят

ЕС се разедини заради Путин

"Нова Европа" натри носа на тандема Меркел - Макрон

Макрон, Путин и Меркел през 2017 г. (Ройтерс)

Категорично в подкрепа на инициативата на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за провеждане на среща на върха на ЕС с участието на руския президент Владимир Путин се обяви Австрия, а балтийските страни, Полша, Румъния и Нидерландия открито се противопоставиха. Нидерландският премиер Марк Рюте при това заяви, че не е против самата идея за среща на ръководителите на Европейския съюз с руския президент, но самият той няма намерение да се включи в среща на върха с участието на 27-те лидери на страните от съюза. Рюте обоснова решението си с разследването на свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014-та, при което загинаха 192-ма граждани на Нидерландия и за което са обвинени проруски сепаратисти, укриващи се на руска територия.

Инициативата на Германия и Франция бе представена непосредствено преди събирането на лидерите на държавите от общността на 24 и 25 юни в Брюксел,

без да бъде обсъждана детайлно с всички страни членки.

В навечерието й британското издание "Файненшъл таймс" съобщи, като се позова на дипломатически източници, че Ангела Меркел е направила предложение Путин също да бъде поканен, а Еманюел Макрон я е подкрепил. Вероятно това не е бил най-добрият начин плановете на ръководителите на Германия и Франция да бъдат представени пред колегите им, но по всичко личи, че вдъхновени от успешната среща в Женева между Путин и американския президент Джо Байдън, Меркел и Макрон не са искали да изгубят време.

Ангела Меркел не скри разочарованието си от провала на нейната инициатива, чиято същност бе в установяването на пряк контакт с Русия и нейния държавен глава. Както заяви сама след приключването на срещата, тя очаквала от лидерите на ЕС "по-смели стъпки" и сега ще работи за намирането на други формати за провеждането на преговори с Москва. Един от възможните варианти е за среща на ръководството на Евросъюза и Путин.

Блокът на твърдите противници

на среща на върха на 27-те от ЕС и Русия в основата си се състои от държавите от така наречената Нова Европа, което поставя редица въпроси, засягащи не само отношенията с Кремъл, но и вътрешните промени в общността. Най важният е да се разбере за какво свидетелства разцеплението между източноевропейците и германско-френския тандем? Дали може да се говори за негово засилване или за негово отслабване? Вероятно и в двете има известна доза истина.

Срещата на върха на 24 и 25 юни бе едно от най-конфликтните събирания на лидерите на Европейския съюз, които въобще някога са се случвали, а споровете за Русия, както и още един разгорещен сблъсък – за унгарското анти ЛГБТ законодателство – извадиха наяве дълбоки пукнатини, разделящи източните и западните страни членки.

Унгарските анти ЛГБТ закони също разделят общността

Пред журналисти след приключването й белгийският премиер Александер де Кро отрече спорът за унгарския закон да е бил Запад срещу Изток и отбеляза, че и някои балтийски и източноевропейски държави са подкрепили критиките, насочени към Будапеща. Въпреки това и той призна, че "за първи път имаше

такава открита конфронтация

между голямото мнозинство от присъстващите и една страна членка".

Още едно потвърждение за това колко конфликтен е бил дебатът за Русия бе и решението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да отмени насрочената за късните часове на нощта след срещата съвместна пресконференция с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Меркел и Макрон също не дадоха обяснение за решението си да предложат промяната на подхода към Путин едва ден преди Европейския съвет, с което изненадващата им стъпка разгневи други лидери. Изглежда, че един от факторите за прибързаността им е бил стремеж да се сравняват с американския президент Джо Байдън. В обръщение към Бундестага ден преди срещата Меркел изтъкна, че

щом американският президент може

да се среща с Владимир Путин, няма причина и европейските ръководители да не сторят същото.

Във връзка с неуспеха на Германия и Франция обаче възниква и още един въпрос – дали той е свързан с неясното бъдеще на тандема заради предстоящото оттегляне на Ангела Меркел от политиката и президентските избори във Франция, или отразява обективни промени в разширяващия се Евросъюз и изменения в установената йерархия в отношенията на страните членки? Вероятно повече яснота ще има по въпроса след изборите в Германия и Франция.

Разделението по важната за международната политика тема повдига отново и отдавна наболелия въпрос за механизма на взимане на решение в общността. Почти всички решения, свързани с външната политика на блока, се приемат с консенсус, докато отнасящите се за другите сфери на европейската политика се приемат от Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство. От отдавна в Еврокомисията се обсъжда въвеждане на правилата за

квалифицираното мнозинство

в три от сферите на външната политика – за човешките права, за въвеждане или отмяна на санкции, както и за гражданските мисии в кризисни ситуации извън границите на съюза. Напълно възможно е разцеплението между лидерите на страните членки на последната среща на върха да послужи като катализатор за реформиране на механизма на взимане на решения в сферата на външната политика.

Неслучайно именно Германия, която по принцип е много предпазлива да не излезе, че използва икономическата си и политическа тежест, за да се налага над другите страни от блока (в което има и исторически причини), заговори неотдавна за премахване на правото на вето във външнополитическите решения на ЕС. В началото на юни в необичайно обръщение на конференция на германските посланици в Берлин външният й министър социалдемократ Хайко Маас каза, че 27-членният блок не може да си позволи да бъде "държан като заложник" от всяка държава, която реши да налага вето.

Затова може да се очаква, че истински големият сблъсък на арената на Европейския съвет няма да е за политиката спрямо Русия, а за радикално реформиране на системата за определяне на външната политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във