Банкеръ Daily

Свят

ЕС се оплака, че Русия не приема негови полети

Жозеп Борел коментира, че отклоняването на граждански полет с помощта на военни самолети е създало заплаха за пътниците и екипажа. 

Европейският съюз е загрижен от отказа на Москва да приеме полети от страни от блока, вероятно за да ги принуди да летят над Беларус, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Той заяви това в петък при пристигането си на неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС в Лисабон.

"Вчера имаше новини за препятствия пред излитането и кацането на европейски самолети в Москва, което е голямо нарушение на въздушния трафик. Но все още не знаем дали това е специален случай или обща стъпка от страна на руските власти, за да принуди европейските самолети да летят над Беларус", коментира Борел.

Авиокомпаниите разкриха, че Русия е блокирала някои европейски полети, които са се опитали да избегнат въздушното пространство на Беларус. Наказателната мярка на Брюксел е срещу отклоняването на пътнически самолет на Ryanair в Минск и арестуването на беларуския опозиционер Роман Протасевич. 

Жозеп Борел подчерта, че отклоняването на граждански полет с помощта на военни самолети е създало заплаха за пътниците и екипажа.  Президентът на Беларус Александър Лукашенко е категоричен, че на самолета, пътувал от Гърция за Литва, е имало терорист и това се е знаело извън границите на Беларус. Той подчертава, че все пак сигнал за бомба на борда е имало, а той е дошъл от Швейцария.

 Международната организация за гражданска авиация  на ООН започна разследване по случая.  Управляващият съвет на организацията с 36 държави се задейства след призиви на САЩ и съюзници да бъде разследван инцидентът. 

В резултат от инцидента Европейският съюз готви икономически санкции срещу Беларус, а авиокомпаниите от блока започнаха да заобикалят страната. Националният превозвач "Белавия" на практика спира да каца на европейски летища и отмени полетите си до тях поне до октомври.

Източници на Ройтерс, запознати със ситуацията, казват, че Русия и Китай отказали да подкрепят провеждането на разследване. Русия сравнила случая с приземяването на самолет във Виена в търсене на бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, а Китай поискал да се изчака преди разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във