Банкеръ Daily

Свят

ЕС се опита да е сред лидерите на срещата в Глазгоу

Държавите категорично трябва да определят цена за емисиите на въглероден диоксид, причиняващи изменението на климата, настоя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред участниците в срещата.

Европейският съюз се опита да покаже, че е сред водещите играчи на срещата на върха за климата в Глазгоу. Въпреки това американският президент Джо Байдън бе най-наблюдаваният политик и думите му оказваха най-голямо въздействие. Президентите на Русия и Китай не участваха в глобалния форум и се включиха виртуално. 

Държавите категорично трябва да определят цена за емисиите на въглероден диоксид, причиняващи изменението на климата, настоя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред участниците в срещата. Фон дер Лайен се присъедини към лидери от повече от 100 държави в Глазгоу за началото на конференцията COP26, която ще се опита да конкретизира правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 г.

"Трябва да се съгласим със стабилна рамка от правила, например, за да превърнем глобалните въглеродни пазари в реалност. Поставете цена на въглерода, природата вече не може да плаща тази цена", каза тя в своята реч пред лидерите в Глазгоу.

ЕС преговаря за нови зелени политики, поставяйки това императивно пред много държави, които са си поставили далечни цели за климата, но все още не са изготвили законодателството, необходимо за постигането им. Неговите предложения включват постепенно спиране на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г. и стартиране на втора част на въглеродния пазар в ЕС, отговаряща за емисиите на сградите и транспортния сектор. Те разпалиха напрежението между по-богатите западни страни от ЕС, които подкрепят амбициозните действия в областта на климата, и по-бедните източни държави, които се страхуват от социалните и икономически последици.

Средната световна температура е нараснала значително през последното столетие, като периодът 2010-2019 г. е бил най-топлото десетилетие, откакто се води статистика. Общо 19 от 20-те най-горещи години са настъпили от 2000 г. насам. Данните на програмата „Коперник“ на ЕС показват, че 2020 г. също е била най-горещата година в Европа, откакто се събират данни. Повечето научни изследвания показват, че ръстът на температурите е свързан с повишаването на нивото на парниковите газове във въздуха вследствие на човешката дейност.

Взети заедно, страните в Европейския съюз заемат трето място в света по емисии на парникови газове след Китай и САЩ, показват данни на Европейската агенция за околната среда. През 2008 г. ЕС си постави задачата да намали емисиите с 20% до 2020 г. спрямо нивото от 1990 г. Тази цел беше постигната и надхвърлена: през 2019 г. емисиите в ЕС бяха с повече от 28% по-ниски в сравнение с 1990 г.

Съгласно Споразумението от Париж ЕС се ангажира да намали до 2030 г. емисиите си на парникови газове с поне 40% спрямо нивото от 1990 г. Европейският съюз направи и крачка по-напред - с Европейския зелен пакт той си постави за задача да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г. Тази цел бе включена в законодателството на ЕС с приемането на законодателен акт за климата, е одобрен от Европейския парламент през юни 2021 г. Освен това със законодателния акт ЕС се обвърза да намали емисиите си до 2030 г. с 55% вместо с 40%.

За да бъде постигната целта за намаляване на емисиите, Европейският съюз прие законодателство в различни сектори. Например, бяха направени промени в схемата за търговия с емисии, която управлява постепенното намаляване на емисиите от промишлеността и енергетиката и задължава тези, които замърсяват, да плащат. За други сектори като селското стопанство и сградите са заложени национални цели за ограничаване на емисиите. Приносът на всяка страна се определя според нейния брутен вътрешен продукт на глава от населението.

Европейската комисия се очаква да предложи механизъм за корекция на цените на вноса от страни с по-ниски стандарти от ЕС за емисиите. Допълнителният налог ще направи по-малко привлекателно преместването на бизнеса в такива страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във