Банкеръ Daily

Свят

ЕС се нуждае от общо разузнаване, за да има единна оценка за Русия

Мишел заяви в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че мнението на лидерите на страните от ЕС е, че Русия извършва незаконни, провокативни и разрушителни действия спрямо други държави.

ЕС се нуждае от общо разузнаване, за да има единна оценка за събитията, свързани с Русия, заяви  председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейския парламент.

"Трябва да решим какво искаме от Русия, за да определим средствата за постигане на набелязаните цели. . Единодушно осъждаме поведението на Русия заради отклонения самолет от страна на Беларус. Отношенията ни са сложни", коментира Мишел и уточни, че до края на месеца Европейският съвет ще се запознае с доклад на Европейската комисия с предложения за действие. 

В понеделник Мишел заяви в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, че мнението на лидерите на страните от ЕС е, че Русия извършва незаконни, провокативни и разрушителни действия спрямо други държави. "Съюзът е единен пред лицето на такива действия", е подчертал председателят на Съвета на ЕС.

"Отношенията между Брюксел и Москва са в ниска точка. Не е в ничий интерес по-нататъшното им влошаване", е  заявил той.

Председателят на Европейския съвет настоял, че е изключително важно режимът на Александър Лукашенко да освободи политическите затворници, да спре репресиите и насилието, както и да се ангажира във включващ национален диалог.

На 12 май Европейският съюз заяви, че Русия се опитва постепенно да абсорбира части от Източна Украйна. ЕС посочва, че стъпките на Кремъл, като организиране на нелегитимни избори и издаване на паспорти на местните жители, са "насочени към фактическа интеграция на украинските неправителствени области, контролирани от Русия". Документът гласи още, че външният орган на ЕС, Европейска служба за външна дейност, ще изготви собствен доклад по въпроса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във