Банкеръ Daily

Свят

ЕС се нуждае от нови закони срещу данъчните измами и прането на пари

Новите по-строги правила ще се окажат безполезни без правилно прилагане на вече въведените правила и без по-добро сътрудничество между националните органи в целия ЕС.

Европейският парламент призовава за разследвания, ограничения и нови закони срещу избягване на данъци, пране на пари и данъчни измами в големи мащаби. В четвъртък институцията призова чрез резолюция за подробно разследване на всички нарушения, разкрити в досиетата „Пандора“, свързани с юрисдикции на ЕС.

Еврокомисията трябва  да предприеме правни действия срещу държави от ЕС, които не прилагат правилно съществуващите закони. Евродепутатите отправиха по-специално критика към настоящите и бившите министър-председатели и министри на държавите членки на ЕС, за които има разкрития в досиетата „Пандора“.

В документа се казва, че националните органи от ЕС трябва да започнат задълбочено разследване на всички нарушения, разкрити в досиетата „Пандора“, засягащи техните юрисдикции, включително одити на всички посочени лица. Евродепутатите призовават Комисията да направи преглед на разкритията и да анализира дали е необходимо допълнително законодателство или правни действия срещу някои държави членки. Според тях и Европейската прокуратура трябва да прецени дали разкритията заслужават конкретни разследвания .

Според евродепутатите е "жалко", че политици от ЕС и бивши европейски ръководители като Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия, Никос Анастасиадис, президент на Кипър, Вопке Хукстра, министър на финансите на Нидерландия, Тони Блеър, бивш министър-председател на Обединеното кралство, и Джон Дали, бивш малтийски министър и еврокомисар, също присъстват в досиетата „Пандора“. Илхам Алиев, президент на Азербайджан, и Мило Джуканович, президент на Черна гора, също са пряко разкритикувани в резолюцията.

Парламентът настоятелно призовава държавите членки и Комисията да направят повече по отношение на идентифицирането и споделянето на информация за действителните собственици, които в крайна сметка извличат печалби от фиктивни дружества. Евродепутатите посочват също, че много държави членки се забавят в прилагането на действащите правила за борба с изпирането на пари и избягването на данъци. Комисията трябва да предприеме мерки срещу тези изоставащи страни. От нея също така беше поискано да изготви предложения за регулиране на т.нар. „златни паспорти“ и схеми за пребиваване и да оцени до каква степен ефективно се идентифицират видни политически личности и се прилага задълбочена надлежна проверка.

Новите по-строги правила ще се окажат безполезни без правилно прилагане на вече въведените правила и без по-добро сътрудничество между националните органи в целия ЕС, се посочва в резолюцията, в която се призовава и за повече ресурси и добра воля в тази връзка. Самата Комисия следва да прецени дали националните звена за финансово разузнаване са достатъчно добре обезпечени с ресурси.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във