Банкеръ Daily

Манфред Вебер:

ЕС се нуждае от нов модел за външната си политика

Евродепутатите се изказаха за ползите и недостатъците  на Конференцията за реформа в ЕС. 

Необходимо е да обсъдим как направим така че Европа да е структурно пригодна. Съмнявам се, например, дали външната ни политика е достатъчно устойчива, за да отговори на предизвикателствата. Съществува и въпросът за идентичността – многообразието може да е потенциално токсично, ако го използваме един срещу друг.  Християнският характер на континента също е ключов за мен, както и какви са възможностите да променим Европа по демократичен начин, коментира лидерът на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.

Евродепутатите се изказаха за ползите и недостатъците  на Конференцията за реформа в ЕС. Повечето евродепутати посочиха потенциала на Конференцията за реформа в ЕС, като много от тях направиха предложения за промяна в основните договори на Съюза. Някои членове на ЕП изразиха съмнение, че Конференцията се движи в правилната посока – част от тях считат, че тя е твърде амбициозна, а други заявиха, че липсват достатъчно амбициозни цели. 

Европейският парламент, Съветът и Комисията приканват всички европейци да споделят идеите си за това как трябва да се промени нашият континент, какви трябва да са приоритетите, как трябва да се подготвим за света след COVID-19. Институциите искат възможно най-широка дискусия с възможно най-много хора, сред които специално внимание се обръща на младите.

Ето част от ключовите изказвания на евродепутатите: 

Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) подчерта, че „има транснационална общност, основана на солидарност, просперитет и ценности - има студенти и профсъюзи по програма „Еразъм“, различни видове групи. Трябва да се вслушаме във всички гласове, и по-специално тези, които обикновено пропускаме. [...] Ако Съюзът не може да реши проблемите на гражданите, няма причина той да съществува.“

„Ако искаме да бъдем пазители на ценностите на ЕС, като принципите на правовата държава и личните свободи, наистина трябва да ги защитаваме. Искаме Европа да се справи ефективно и бързо с всички кризи, които настъпват. Силна, суверенна Европа, уважавана от нейните партньори и от която се страхуват нейните противници. [...] Трябва да търсим нови компетентности и умения за Съюза. [...] Време е да се откажем от ветото и правилата за единодушие [в Съвета на ЕС]“, посочи Паскал Дюран (Renew, Франция).

Даниел Фройнд (Зелени/ЕСА, Германия) изрази тревогата си от възхода на антилиберализма в Европа и призова ЕС да отговори „на големите предизвикателства на нашето време: изменението на климата, облагането на големите корпорации, защитата на нашите интереси по света и нашите ценности у дома. Причината, поради която ЕС не постига резултати по тези въпроси, е недостатък на устройството му - и това е задължението за единодушие в Съвета.“

Елен Лапорт (ИД, Франция) заяви: „Нашите граждани вярват, че нашият Съюз не е много демократичен. Затова членовете на гражданските панели трябва да бъдат избирани справедливо, представлявайки политическия плурализъм, и техните идеи трябва да бъдат приети. [...] Искаме Европа на сътрудничеството [...] която да зачита суверенитета на държавите членки в ключови области като здравеопазването и социалните права. Въпросът за имиграцията не трябва да се избягва.“

Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша) коментира, че: „Идеята е да се премине към следващата стъпка, да се обединят държавите членки, да се централизират някои политики и да се вземат решения заедно, което може да подкопае принципа на сближаване. [...] Много често от Брюксел или Страсбург не може да бъде видяна истинската Европа с всичките ѝ различни културни, икономически и социални аспекти.“

„Трябва да се обявим срещу споразуменията за свободна търговия и конкуренция, срещу налагането на строги икономии, вместо да улесняваме хората да превърнат зеления преход в социална революция, както и трябва да защитим нашите обществени услуги. За тази цел се нуждаем от реформа на основните договори на ЕС, но ако Съветът вече е против това, какъв е смисълът от този разговор?“ пита Манон Обри (Левица, Франция).

„С Next Generation EU показахме смелост, но това все още не е достатъчно. Трябва да осъвременим остарелия фискален пакт, да направим нашия общ дълг постоянен, да сложим край на единодушието [в Съвета на ЕС] и да създадем последователен федерален бюджет за борба с неприемливите неравенства“, заяви Фабио Масимо Касталдо (NI, Италия).

Facebook logo
Бъдете с нас и във