Банкеръ Daily

Свят

ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от коронавируса

Евродепутатите приеха резолюция за преразглеждането на бюджета на Европейския съюз след 2020 г. и плановете за икономическо възстановяване. Те призоваха за стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и в допълнение на бюджета на ЕС.

„Европейските граждани трябва да бъдат в центъра на стратегията за възстановяване, затова ЕП  ще заеме твърда позиция в защита на интересите на гражданите. Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение, да бъдат насочени към преодоляване на социалното и икономическото неравенство, както и към посрещане на нуждите на най-силно засегнатите от кризата", се казва в резолюцията. 

Институцията настоява новият европейски „фонд за възстановяване и трансформация“ да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран чрез „дългосрочни облигации за възстановяване“, и да бъде „изплащан чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, преки плащания за инвестиции и собствен капитал“. Те призовават Европейската комисия да не използва „финансови трикове и съмнителни мултипликатори за обявяването на амбициозни цифри“, като подчертаха, че доверието в ЕС е изложено на риск.

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен в допълнение към следващата многогодишна финансова рамка, т.е. дългосрочния бюджет на ЕС, а не да бъде в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупредиха евродепутатите. Те допълнително настояха за увеличаване на бюджета и подчертаха, че Европарламентът ще използва правото си на вето, ако исканията му не бъдат изпълнени.

Парите за възстановяване „трябва да отидат в програмите от бюджета на ЕС“, като по този начин се гарантира правото на контрол и участие на Парламента в процеса. Той трябва също така да участва в „оформянето, приемането и прилагането на фонда за възстановяване“. ЕП предупреди Европейската комисия да не се правят „опити да се разработи европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във