Банкеръ Daily

Свят

ЕС се надява до месец да бъде приет европейският закон "Магнитски"

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел изрази надежда европейският закон „Магнитски“ да бъде приет до месец. В своя блог той пише, цитиран от БНР, че това ще бъде подходящ начин за отбелязване на 10 декември – Международния ден на човешките права.

Европейският закон е еквивалент на американския глобален закон „Магнитски“ на името на руския адвокат Сергей Магнитски, който уличи висши руски чиновници в данъчна измама за 230 милиона долара, и бе арестуван и почина в затвора през 2009 г. при неизяснени обстоятелства.

Миналия месец Европейската комисия и върховният представител представиха на Съвета съвместно предложение за регламент за санкции заради сериозни нарушения и злоупотреби с правата на човека по света, което включва замразяване на активи и забрани за пътуване. Борел уточнява, че докато американският закон предвижда наказания за нарушени човешки права и корупция, неговият европейски еквивалент предполага санкции само за първото престъпление.

Подготовката на европейския закон „Магнитски“ започна след Съвет „Външни работи“ през декември миналата година, припомня Борел. За приемането му е необходимо единодушие от всички страни-членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във