Банкеръ Daily

Ердоган към Меркел:

ЕС "се е поддал на изнудване" от страна на Гърция и Кипър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на германския канцлер Ангела Меркел, че решенията от срещата на върха на Европейския съюз миналата седмица не са достатъчни, за да се преодолеят проблемите в отношенията между Анкара и съюза, съобщи президентството, цитирано от Ройтерс.

Президентството посочи, че Ердоган е говорил с Меркел чрез видеконферентна връзка и й е казал, че ЕС "се е поддал на изнудване" от страна на Гърция и Кипър, с които Турция има спорове на морските зони в Източното Средиземноморие.

Гърция приветства стъпките на Турция за деескалация на напрежението в Източно Средиземно море, но Анкара трябва да покаже по-голяма ангажираност за подобряване на двустранните отношения, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на пресконференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Атина, предаде Ройтерс.

Отношенията между двете съседки и съюзнички в НАТО са помрачени от противоречия за морските граници и за разделения по етническа линия остров Кипър. Напрежението нарасна това лято заради спор за принадлежността на зони в Средиземно море, където Турция изпрати сондажен кораб, като разгневи Гърция. Корабът беше изтеглен в средата на септември. 

"Нашата страна приветства като положителна първата стъпка, направена от Турция за деескалация на напрежението", каза Мицотакис, но добави, че сега остава да се види дали Турция е действала с искрени намерения, или това е краткотрайна маневра. Мицотакис добави, че Гърция се е ангажирала да решава всички спорни въпроси с диалог и дипломация.

"Сега от Турция зависи да се затвори пътят на кризата и да се отвори пътят на решението й. Бихме искали да се срещнем на втория път и аз съм оптимист, че това е посоката, по която ще поемем за благото на нашите народи", каза Мицотакис.

Мицотакис каза, че със Столтенберг са обсъдили "всичко, което се случи през последните месеци в Източното Средиземноморие, събитията, които застрашават мира, стабилността и сплотеността на самия алианс. Той изтъкна, че напрежението в Източното Средиземноморие не е двустранен проблем, а засяга всички партньори в НАТО и е предизвикателство за цяла Европа, посочва ТАСС.

Миналата седмица Столтенберг обяви създаването на механизъм за избягване на инцидентни сблъсъци в Източното Средиземноморие като част от усилията за намаляване на напрежението между Анкара и Атина. Механизмът включва и създаване на гореща линия за избягване на инциденти в морето и въздуха.

На пресконференцията в Атина Столтенберг изрази увереност, че механизмът ще помогне също за създаване на условия за дипломатическо решение на кризата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във