Банкеръ Daily

Свят

ЕС се чуди как да се спаси от нова бежанска криза

Афганистански бежанци пристигат в американската военна база в Рамщайн, Германия.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС обсъдиха във вторник на среща в Брюксел проблема с афганистанските бежанци и се договориха за засилване на граничната защита за да бъде предотвратен безконтролен наплив на хора, както през 2015 г.

Страните обаче не постигнаха консенсус за разпределението на бежанците от Афганистан. Австрия, Чехия и Дания отказаха да приемат нови бежанци, но обещаха да предоставят помощ на пострадалата от войната страна. В края на срещата министрите стигнаха до компромис, че всяка страна може доброволно да заселва афганистански бежанци, като поставя на приоритетно място уязвимите групи като жени и деца.

"Въз основа на усвоените уроци ЕС е решен да действа с общи сили, за да предотврати повторение на безконтролните и мащабни нелегални мигрантски потоци, с които се е сблъсквал преди", казва се в заключителната декларация от срещата на вътрешните и правосъдните министри на страните от съюза.

Тя не съдържа конкретни обещания, че ЕС ще приеме масово хора, бягащи от режима на талибаните в Афганистан. Вместо това съюзът заявява, че ще съдейства на съседните на Афганистан държави "за засилване на техния потенциал да осигурят защита, достойни и безопасни условия за приемане" на бежанци.

ЕС и в бъдеще ще координира действията си със своите партньори, особено с ООН и нейните агенции, за да се гарантира, че хуманитарните помощи ще достигнат до нуждаещите се бежанци.

ЕС се стреми да не допусне повтаряне на събитията от 2015 г., когато над един милион души, бягащи от гражданската война в Сирия, пристигнаха в Европа. Това породи вътрешни търкания в ЕС как да бъдат разпределени мигрантите между страните членки. Една нова миграционна вълна от Афганистан вероятно ще засили това напрежение.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън  определи като "изключителен успех" мисията по евакуиране на американци и на техни съюзници от Афганистан.

"Никоя страна не е вършила никога нещо подобно в историята", коментира той. "Изключителният успех на тази мисия се дължи на невероятния талант, на смелостта и алтруистичния кураж на американската армия, на нашите дипломати и професионалисти в сферата на разузнаването", посочва Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във