Банкеръ Daily

Свят

ЕС, САЩ, Канада и Великобритания координират санкции срещу Беларус

Урсула фон дер Лайен

Европейският съюз, Съединените щати, Канада и Великобритания са в процес на договаряне на санкции срещу Беларус заради миграционната криза, обяви председателят  на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По-рано бе съобщено, че съюзът възнамерява да постави в черен списък туристически и транспортни компании, които помагат за транспортирането на мигранти към ЕС, за да попречи на Беларус и други държави, граничещи с него, да използват незаконната миграция като заплаха, отбеляза агенция "Блумбърг". 

Според Комисията ситуацията с мигрантите на границите на общността и Беларус не би могла да се случи без участието на някои транспортни и туристически компании. В тази връзка ще бъде предложено да се наложат ограничения върху операциите им в Европа и да се спре действието на лицензите в ЕС на онези от тях, за които се смята, че са участвали в трансфера на нелегални имигранти.

Междувременно властите в Беларус съобщиха, че група от 118 мигранти, които са се опитали да стигнат до Европейския съюз през Полша, са били изведени от страната със самолет. Друга група трябва да излети от Беларус по-късно през деня.

Посолствата на няколко държави - включително Сирия и Ирак, организират полети за репатриране на свои граждани, които "са се оказали в трудна ситуация".

След повече от две седмици около 2 000 мигранти, които искат да преминат от Беларус в Полша, отказват да се върнат в своите страни и твърдят, че ще останат на границата на Беларус с Полша докато не ги пуснат в Евросъюза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във