Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Русия ще плати висока цена при военна агресия в Украйна

Среща на върха на Европейския съюз се провежда в четвъртък (16 декември) в Брюксел. Една от водещите теми се очаква да бъдат Русия и Украйна. Нагласите са, че лидерите на ЕС да предупредят Владимир Путин да не продължава с военната агресия срещу Украйна, или ще плати висока цена, съобщава EU Observer.

Очаква се Европейският съюз да потвърди пълната си подкрепа за Украйна и да изрази позиция срещу Русия, че "по-нататъшната военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици и тежка цена в отговор", според проектодекларация на лидерите.

Лидерите на ЕС ще обсъдят пандемията с фокус върху новия, силно разпространяващ се ковид вариант Омикрон. Другите теми са свързани с покачващите се цени на енергията, миграцията.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза пред евродепутатите в сряда (15 декември), че ЕС е готов да увеличи санкциите си и да предприеме "безпрецедентни мерки" срещу Русия, ако покаже по-нататъшна агресия към Украйна.

Фон дер Лайен каза, че ЕС работи в тясно сътрудничество със САЩ при изготвянето на варианти, които надхвърлят съществуващите санкции, насочени към финансовия и енергийния сектор на Русия.

„Нашият отговор на всяка по-нататъшна агресия може да приеме формата на силно засилване и разширяване на тези съществуващи режими на санкции“, каза тя.

„Готови сме да предприемем допълнителни, безпрецедентни мерки със сериозни последици за Русия“, добави фон дер Лайен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във