Банкеръ Daily

Свят

ЕС, Русия и Турция настояват за спиране на огъня в Нагорни Карабах

Боевете между арменски и азербайджански сили за отцепническия регион Нагорни Карабах продължават, а тежка артилерия бе разположена и от двете страни.

Сблъсъците между Армения и Азербайджан заради спорния регион избухнаха на 23 септември. Те породиха безпокойство за стабилността в Южен Кавказ, коридор за тръбопроводи, които транспортират петрол и газ до световните пазари.

На 27 септември Баку съобщи за интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия от Армения.  Ереван съобщи пък за офанзива от азербайджанските въоръжени сили в посока Нагорни Карабах и обстрел на населени места от непризнатата република, включително нейния административен център Степанакерт. Международните институции алармират за убити и ранени, включително цивилни. Арменските власти вече въведоха военно положение и обявиха мобилизация на резервисти. Азербайджан също реши да въведе военно положение в цялата страна, съобщи EURACTIV.

Според азербайджанското министерство на отбраната арменски сили обстрелват с артилерия град Тертер, намиращ се в съседство с Нагорни Карабах. Министерството предупреди, че "ще бъдат взети адекватни мерки".

Азербайджанското външно министерство обвини арменските военни, че обстрелват преднамерено мирни граждани и цивилни обекти, което е "нарушение на международното хуманитарно право".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за спиране на боевете между арменски и азербайджански военни части заради региона Нагорни Карабах и “незабавно връщане към преговорите“.

Руският външен министър Сергей Лавров, чиято страна посредничи между бившите съветски републики, разговаря по телефона с министрите на външните работи на Армения, Азербайджан и Турция.

Турция заяви, че Армения трябва незабавно да прекрати враждебните действия  към Азербайджан, защото този конфликт може да “подпали региона“. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в Туитър, че Анкара ще продължи да проявява солидарност с Азербайджан.

Ердоган призова арменския народ да “да мисли за бъдещето си, въпреки ръководството си, което тласка към катастрофа и да не позволява да го използват като марионетка”.

Нагорни Карабах се откъсна от Азербайджан след конфликт, избухнал при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Въпреки че през 1994 г. беше договорено прекратяване на огъня, след като хиляди хора бяха убити и десетки хиляди изгубиха домовете си, Азербайджан и Армения често се обвиняват взаимно в нападения около границата с Нагорни Карабах и около азеро-арменска граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във