Банкеръ Weekly

Свят

ЕС разшири санкциите срещу Русия

Външните министри на страните от ЕС включиха в черния списък за Русия още 13 души и две кримски компании, съобщи европейски дипломат.

Ограниченията ще влязат в сила още утре.

Дипломатът не уточни дали всичките 13 души са граждани на Русия или сред тях има и представители на ръководството на привържениците на федерализацията в Югоизточна Украйна. „Имената ще бъде обявени едва след публикуването на списъка в Официалния бюлетин на ЕС“, подчерта той.

Двете кримски фирми, попадащи под удара на санкциите, бяха национализирани от Русия след анексирането на Крим от Москва.

Днешното решение на ЕС се взима в отговор на провеждането на референдума в Източна Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС. Принципната договореност за това, че ЕС няма да признае референдума и след него ще обяви нови санкции срещу Русия, беше постигната още на 9 май.

Външните министри от ЕС, които заседават днес в Брюксел, обявиха референдума в Донецка и Луганска област за незаконен. Европейският съюз няма да признае резултатите. Очакват се по-ясни действия от страна на Русия за намаляване на напрежението.

Досега ЕС е наложил санкции на 48 руснаци и украинци заради украинската криза. Те са обект на забрана за влизане в ЕС и техните авоари в европейски банки са замразени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във