Банкеръ Daily

Свят

ЕС разреши лекарството на "Мерк" за спешни случаи

Днес Европейската агенция по лекарствата съобщи, че страните от ЕС могат да използват лекарството срещу ковид на фармацевтичната компания "Мерк" при спешни случаи, преди лечението да бъде официално одобрено в целия блок.

"Лекарството, което в момента не е разрешено в ЕС, може да се използва за лечение на възрастни с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма на COVID-19", се казва в изявление на ЕМА.

Пак днес надзорният орган за лекарствата на ЕС започна да разглежда хапчето срещу ковид на "Пфайзер" за спешна употреба от държавите членки, тъй като Европа търси начини да се справи с внезапния скок на случаите на коронавирус.

Този ход ще позволи на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да консултира страните, които искат да използват обещаващото антивирусно лечение на американския фармацевтичен гигант, преди да получи официално одобрение в целия ЕС.

"ЕМА прави преглед на наличните към момента данни за употребата на Paxlovid, перорално лечение на COVID-19, разработено от Pfizer", заяви базираната в Амстердам ЕМА.

"ЕМА започва този преглед, за да подкрепи националните органи, които могат да вземат решение за ранната му употреба за COVID-19, например в условия на спешна употреба, преди разрешението за пускане на пазара", съобщи агенцията.

Пълният текущ преглед за официално одобрение се очаква да започне следващата седмица, но ЕМА заяви, че иска да може да помогне на националните органи "във възможно най-кратки срокове".

Facebook logo
Бъдете с нас и във