Банкеръ Daily

Свят

ЕС "размаха пръст" на Вучич заради хвалбите за Милошевич

Александър Вучич

Европейският съюз разкритикува изявленията на сръбския президент Александър Вучич, който определи като "велик държавник" бившия югославски лидер Слободан Милошевич.  

"Помирението, нормализирането и добросъседските отношения са възможни само ако политиката от миналото, която донесе десетилетия от нещастия и страдания на хората на Западните Балкани, бъде отхвърлена и преодоляна. Не трябва да оставяме никакво място за двусмисленост или за хвалба на тези, които провеждаха тази политика и тези действия", заяви говорител на Европейската служба за външно действие.

Президентът Вучич отбеляза също така, че Сърбия никога няма признае Косово, а Милошевич нарече "държавник с добри намерения". 

"Бих казала, че решенията на вътрешните и международните съдилища по този въпрос са ясни. Помирението и добросъседството са в основата на това, което ние като Европейски съюз защитаваме, и всички партньори в региона имат ясна европейска перспектива и затова от тях се изисква да спазват тези принципи. Ще цитирам Жан-Клод Юнкер, който много ясно каза през уикенда, че национализмът никога не е решавал, а само е създавал проблеми", добави говорителката Мая Коциянчич.

На 7 септември Вучич отказа да се срещне с косовския си колега Хашим Тачи в Брюксел. Комисарят по външната политика Федерика Могерини очаква провеждането на нова среща и подписването на споразумение между Сърбия и Косово. Засега не е ясно дали в това споразумение ще залегнат териториални промени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във