Банкеръ Daily

Свят

ЕС раздаде първите пари от фонда за възстановяване

Еврокомисията обяви, че е изплатила първите 800 милиона евро грантове за 16 държави от блока, сред които Франция, Германия, Дания, Естония и Чехия.

Европейският съюз раздаде първите пари от щедрия си  фонд за възстановяване от пандемията.  Плащанията са под формата на безвъзмездни средства за създаване на работни места и подкрепа на бизнеса в икономиките, пострадали от пандемията, съобщава Ройтерс.

Еврокомисията обяви, че е изплатила първите 800 милиона евро грантове за 16 държави от блока, сред които Франция, Германия, Дания, Естония и Чехия. За да получи одобрение, всяко правителство трябваше да определи как ще похарчи своя дял, с уговорката, че поне 37 на сто от парите трябва да отидат за борба с климатичните промени, а най-малко 20 процента - за приспособяване на икономиката към цифровата ера.

27-те държави членки на ЕС кандидатстват да получат пари от фонд на стойност 800 милиарда евро като грантове и заеми, който се финансират с дълг, набиран от Европейската комисия от името на страните. 

Фондът за възстановяване от Ковид-19 е известен като "Следващо поколение ЕС". С парите ще бъдат финансирани 41 национални и регионални програми, насочени към преодоляване на разликата между мерките за спешно реагиране и дългосрочните инвестиции, чрез мерки за укрепване на здравните системи, създаване на работни места или предлагане на инвестиционна подкрепа за бизнеса.

Европейската комисия обяви в понеделник, 28 юни, че няма да одобри плановете за икономическо възстановяване, в които липсва яснота за крайните получатели на средствата от бюджета на ЕС. Изявлението дойде след призива на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент да не бъдат осигурявани средства по плана на Унгария заради спорен закон. 

Либералната група "Обнови Европа" в Европейския парламент поиска от Европейската комисия да наложи строг контрол над предвидените за Унгария 7 млрд. евро по Плана за възстановяване и развитие. 

"Настояваме да не одобрявате плана на (унгарския премиер) Виктор Орбан. В Унгария на Виктор Орбан корупцията е ендемична", се казва в писмо на групата. Те призовават председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да задържи парите, "докато Унгария представи на ОЛАФ списък на крайните бенефициенти". Според тях "лица като зетя на Виктор Орбан не бива да имат достъп до еврофонда за възстановяване". "Смятаме, че от този фонд трябва да се възползват всички унгарци, а не няколко политически свързани лица", пишат авторите.

"Комисията следи внимателно този въпрос, унгарският план още не е утвърден. Държавите трябва да предвидят способи за проследяване на финансирането, така че да бъде сигурно получаването на средствата от онези, посочени в плановете. Ако тези способи са недостатъчни, плановете няма да получат одобрение", поясни говорител на ЕК.

Той подчерта, че Комисията има право на проверки на място на изпълнението на проектите, за да се увери включително в това, че тези проекти не са финансирани едновременно от няколко европейски програми. Говорителят допълни, че държавите ще бъдат задължени да събират данни за страните по сключваните договори, техните подизпълнители и крайните получатели на сумите, и да ги предоставят при поискване.

В понеделник икономическият министър Кирил Петков обяви, че  преработваме изцяло два проекта в Националния план за възстановяване и устойчивост, който предстои да бъде предаден в ЕК.

"Правим ги абсолютно наново. Използваме тезите, но променяме начина, по който се изразходват средствата," каза по Bulgaria ON AIR министър Петков и уточни, че стремежът е до края на мандата на служебното правителство Планът да бъде предаден в ЕК.

"1.7 млрд. лв. от 12-те млрд. лв. в Плана са по проекти на Министерство на икономиката. В плана имаше проекти във всяко едно от министерствата. В Министрество на икономиката бяха проекти съответно за 900 милиона и 400 милиона лв. Единият - за модернизация на бизнеса, а другият -  за индустриални зони. Това не е достатъчно за частния сектор, затова поисках увеличение от 900 милиона на милиард и двеста до милиард и четиристотин лв. Сумата ще е милиард и двеста, защото всяко министерство в момента иска повече," обясни Петков. 

Преди седмица той коментира, че първоначално планът е бил малко неясен - имало грантове за сгради и това поставяше голям въпросителен знак за корупция: кой и как решава тези грантове да отидат за кого. 

"Ще се помисли кои са най-добрите и най-евтините начини за България да има електричество. Знаем, че въглищата ще отпадат. (...) Газта е преходна величина. Сега е по-добре откъм емисии, но след 10 години за газта ще се говори, както за въглищата в момента", каза той и допълни, че новостите включват "възможност за (използването на - бел. ред.) зелена енергия по умен начин - не само слънчеви панели, а да се мисли как пикът на България за електроизползване, който в момента е зимата, вечерно време да бъде покрит с възможно най-евтиния начин със зелените технологии", коментира тогава Петков. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във