Банкеръ Daily

Свят

ЕС противопоставя на китайската инвазия инициатива за 300 млрд. евро

Китайският внос и инвестиции печелят все повече територии в Европа.

Брюксел реши да се противопостави на китайската бизнес инвазия на Стария континент. За целта Европейската комисия заяви намерението си да осигури 300 млрд. евро, с които ще финансира изумително мащабен инвестиционен проект, наречен "Световен портал". И този портал да бъде захлопнат така, че да прегради завинаги мегаломанското начинание на Пекин "Един пояс, един път“.

 

След като мащабното инвестиционно споразумение между Брюксел и Пекин бе замразено и ЕС поднови „топлата връзка“ със Съединените щати, Китай реши, че има и "заден вход“ към Стария континент - през по-бедните и крехки икономики в Централна и Източна Европа.

Набелязвайки си Западните Балкани като таргет мишена, Пекин започна да инвестира ударно в пътна инфраструктура, пристанища, летища и промишлени предприятия. Едновременно с това осигури на „гостоприемника“ достъп до колосални и евтини кредити, които много скоро превърнаха някои държави в дългосрочни длъжници на Поднебесната империя.

Христоматиен пример за това е Черна гора, която през 2014 г. получи назаем 944 млн. долара (близо една пета от БВП на страната, който е 4.9 млрд. долара).  Парите бяха предназначени за изграждане на магистрала от адриатическото пристанище Бар до границата със Сърбия. Строителството на магистралата бе възложено на китайска компания и трябваше да приключи през 2019 година. До ден днешен обаче строително-монтажните работи продължават, а Подгорица изпадна в невъзможност да обслужва кредита и... проплака на Брюксел за помощ.

Западни анализатори твърдят, че в бъдеще ще гърмят и други бушони. Според последното тематично проучване на Центъра за изследване на демокрацията, от 2009 г. насам Пекин е изсипал в региона около 64 млрд. долара: 14 млрд. долара - под формата на безвъзмездно финансиране, заеми и икономически концесии, и близо 50 млрд. долара в инфраструктурни, енергийни и телекомуникационни проекти.

Порталът на Брюксел срещу Пътя на Пекин

Незнайно защо, Европейският съюз още не е прогледнал за гредата в собственото си око: основната причина, поради която Китай продължава да подчинява все по-големи територии от Стария континент, е постоянното отлагане на приемането на държавите от Западните Балкани. В крайна сметка те загубиха търпение и в името на собственото си оцеляване се ориентираха към щедрите десници на Москва и Пекин. А на последната среща на върха между ЕС и държавите от Западните Балкани през октомври, сръбският президент Александър Вучич "помоли" да не се сърдят на сърбите, които просто искат да оцелеят.

Европeйският план "Световен портал“ ще бъде реализиран в рамките на новата стратегия до 2027 година. Финансирането ще стане със средства от фондовете на ЕС, на държавите членки, от европейските финансови институции и националните банки за развитие. Предвижда се и "опит за мобилизиране на финанси и експертиза от частния сектор", както и привличане на 135 млрд. евро чрез Европейския фонд за устойчиво развитие.

За да вгорчи гордостта на китайския президент Си Дзинпин - мегапроекта „Един пояс, един път“, Брюксел реши да засили и "проектното" си присъствие в развиващите се се държави. Дефинирани са и основните направления, в които да потекат европейските инвестиции - дигитализация, здравеопазване, климат, енергетика, транспорт, образование и научно-изследователска дейност.

Пекин направи първата копка на "Един пояс, един път“ през 2013 година. Идеята е чрез активно използване на силните си страни във финансирането и изграждането на инфраструктура, Китай да „изгради широка общност от общи интереси“ най-напред в Азия, Африка и Латинска Америка, а после и Европа.

Първоначално т. нар. „Проект на века“ създаде големи грижи на ЕС, защото Брюксел видимо започна да губи влияние в определи региони на Стария континент. С течение на времето обаче проектът увисна като воденичен камък на шията на Пекин, защото разходите се оказаха астрономически: за 18 години са реализирани 13 427 проекта на обща стойност 843 милиарда долара. А по показателя "Финансиране на международно развитие" се оказа, че САЩ харчи два пъти по-малко от Поднебесната империя.

Все още е твърде рано да преценим дали европейската инициатива ще бъде успешна и дали ще ограничи дори частично китайската инвазия на Стария континент. Идеята обаче е добра, стига да не остане само на хартия и да се изпълнява последователно. В крайна сметка, ако ЕС иска да е конкурентен и авторитетен играч в света, трябва да инвестира и да налага влиянието си не само с нравоучителни речи и поучения.

Не трябва да забравяме и още един факт: преди на чиновниците в Брюксел да им хрумне идеята за разработването на стратегията "Световен портал", през юни т.г. Съединените щати вече обявиха, че обуздават китайските амбиции чрез инициативата "Изграждане на по-добър свят“, в рамките на която държавите от Г-7 ще предоставяне на финансова подкрепа на развиващите се страни за изграждане на съвременна инфраструктура.

Застраховка срещу търговска война 

През март Еpoпeйcĸият пapлaмeнт oдoбpи ĸopпopaтивeн зaĸoн зa нaдлeжнa пpoвepĸa, ĸoйтo щe дъpжи гoлeмитe ĸoмпaнии oт EC oтгoвopни зa нapyшeния нa пpaвaтa нa чoвeĸa и oĸoлнaтa cpeдa в тexнитe вepиги зa cъздaвaнe нa cтoйнocт. Зa Kитaй тoвa мoжe дa oзнaчaвa, чe пpoдyĸти като пaмyĸ, pедки метали и ĸoмпoнeнти за фотоволтаици щe тpябвa дa пpeoдoлeят гoлeмитe пpeдизвиĸaтeлcтвa, зa дa нaвлязaт нa eвpoпeйcĸия пaзap.

В отговор Пекин пpиe зaĸoн, ĸoйтo пoзвoлявa нa Kитaй дa oтмъщaвa нa чyжди дъpжaви, opгaнизaции или лицa, зa ĸoитo ce пoдoзиpa, чe ca зaмeceни в диcĸpиминaциoнни и oгpaничитeлни мepĸи cpeщy ĸитaйcĸи opгaнизaции и гpaждaни. Toзи зaĸoн ce пpилaгa и зa Xoнĸoнг, ĸъдeтo работят много ĸoмпaнии и бaнĸи oт EC.

Така, че Европейския съюз трябва да побърза с ориентирането в ситуацията и отварянето на "Световния портал", защото като нищо след време ще се окаже, че "Единия път" го е подминал...

Facebook logo
Бъдете с нас и във