Банкеръ Daily

Свят

ЕС променя правилата за ваксините заради новите щамове

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно.

Появата на нови варианти на коронавируса може да наложи вече одобрени ваксини да бъдат адаптирани. Комисията по обществено здраве в Европейския парламент ще обсъди в четвъртък и ще гласува в петък по процедура, която цели да ускори одобрението на подобни промени във ваксините.

Мярката се налага след като силно заразният британски щам на коронавируса се смеси с още по-опасния южноафрикански вариант. Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за младите хора.  Британският щам, който се води под обозначението В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен - според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30% до 70% по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.

Ако новите мутационни комбинации пуснат корени, овладяването на пандемията ще стане значително по-трудно. В случай че все повече хора се заразяват за все по-кратко време, здравните системи ще бъдат претоварени и може да колабират.

Новите щамове може да съсипят летния сезон

През март учените предупредиха, че придобитият имунитет срещу инфекцията може да е безсилен срещу новите варианти на вируса. Според проведено изследване  става ясно, че хората, които са се възстановили от SARS-CoV-2, са се разболели отново, но този път от нов щам.

Предупреждението се отнася най-вече за политиците, които от сега  трябва да започнат да се подготвят за риска от периодични вълни от инфекции от Covid-19, независимо дали чрез поръчка на специални ваксини от второ поколение или промяна на начина на разпространение на настоящите дози.

"Колкото повече имунитет имаме срещу основния щам или срещу конкретни няколко, новите, които ще възникнат и ще избягат този имунитет, ще имат преимущество. Не трябва да си представяме имунитета или защитата като „да или не” ефект.  Става дума за един балансиран ефект, при който дори хората, които са частично защитени, тоест, мутантът може да ги зарази, не развиват тежко заболяване”, смята завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, но посочи, че ваксините намаляват тежестта на заболяването, дори да става дума за мутант.

Масовата ваксинация трябва да се окаже ефективна за справяне с тежки симптоми и хоспитализации, а здравните институции все още трябва да се справят по-добре при планирането на следващите вълни на вируса. Това се отнася най-вече за туристическите държави, които разчитат на летния сезон, за да попълнят дупките в икономиките си. В същото време се отнася за всички хора, които искат да пътуват свободно. Именно затова битката срещу новите щамове  подчертава колко важно е справедливото разпределение на ваксините по света. Усилията, които дават приоритет на богатия свят, който предварително е поръчал достатъчно, за да ваксинира населението си няколко пъти, ще изглеждат много недалновидни, ако сред неваксинираното население се появят още по-заразни щамове на вируса.

Фармацевтичните компании тестват препаратите срещу новите варианти

Ваксината на Moderna срещу новите варианти на коронавируса, които се появиха във Великобритания и ЮАР, е ефективна, обявиха от американската компания. Но изглежда, че осигурява по-малка защита срещу откритата в ЮАР мутация и следователно компанията ще разработи нова форма на ваксината, която може да се използва като допълнителна доза срещу вируса,

Новият вариант на ваксината на Moderna за неутрализиране на мутацията от ЮАР може да се използва като допълнителна една година, след като хората се ваксинират. Необходимостта от допълнителна доза може да се установи от кръвни проби за измерване на нивата на антителата или чрез наблюдение на ваксинираното население, за да се установи дали се разболява от новия вариант на коронавируса.

Компанията  Pfizer и BioNTech също тестват своите ваксини срещу новия вариант на коронавируса. Учените смятат, че ваксините работят въпреки мутацията, но планират още изследвания. От компанията казаха, че предполагат, че препаратът действа срещу британската мутация, но засега не могат да го кажат категорично.

Решение ли са зелените дигитални сертификати?

На 17 март Европейската комисия представи предложение за създаване на цифрови зелени удостоверения, за да се улесни безопасното свободно движение на гражданите в ЕС по време на пандемията от COVID-19. 

"Зеленият проуск" е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от тест за COVID-19 или е прекарало COVID-19.

За издаването на удостоверението отговарят националните органи. Например то може да бъде издавано от болници, центрове за извършване на тестове, здравни органи.

Цифровата версия може да се съхранява на мобилно устройство. Гражданите могат също така да поискат удостоверението на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа съществената информация, както и цифров печат, гарантиращ автентичността на удостоверението.

Европейската комисия ще създаде портал. През този портал ще могат да бъдат проверявани всички подписи на удостоверения навсякъде в ЕС. Въведените в удостоверението лични данни няма да преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис. Комисията ще помогне на страните от ЕС да разработят софтуер, който органите могат да използват за проверка на QR кодовете.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във