Банкеръ Daily

Свят

ЕС продаде "зелени облигации" за 12 млрд. евро

Целта на ЕК е да продаде облигации за 80 млрд. евро до края на 2021 година, включително "зелени облигации".

Европейската комисия продаде  първите си "зелени облигации" за 12 млрд. евро, чрез които да набере средства за финансиране на проекти за опазване на климата като част от помощния пакет за възстановяване.

Облигациите са с падеж от 15 години до 4-ти февруари 2037-ма година.Това е най-голямата емисия на зелени облигации в света и по този начин ЕС ще се превърне най-големият емитент на зелени облигации до този момент. 

"От първата емисия вече са събрани 12 млрд. евро. Търсенето превиши  предлагането над 11 пъти. Бяха подадени  заявки на стойност над 135 млрд. евро"., съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, който  определи програмата на ЕС за продажба на "зелени облигации" като най-голямата в света, а началото й - като огромен успех.

Комисията възнамерява да събере до 250 млрд. евро от "зелени облигации". По този начин трябва да се финансират около 30 процента от възстановителната програма на ЕС, която е на обща стойност близо 800 млрд. евро. Средствата, които Еврокомисията се надява да събере от "зелени облигации" до 2026 година, изцяло ще бъдат насочени към проекти за борба с климатичните промени в страните членки. Като примери Хан посочи изследователски проект в областта на енергийния преход, строителство на вятърни паркове или дигитализация на производството на автомобили.

Целта на ЕК е да продаде облигации за 80 млрд. евро до края на 2021 година, включително "зелени облигации".

Facebook logo
Бъдете с нас и във