Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова Западните Балкани да създадат обща икономическа зона

Оливер Вархей

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей призова страните от Западните Балкани да създадат обща икономическа зона, за да усетят по-добре ползите от инвестиционните планове на Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Вархей пристигна днес на посещение в Косово в рамките на обиколка в няколко балкански страни. Той призова Прищина "да ускори реформите, тъй като тези инвестиции вървят ръка за ръка с усилията за реформиране".

ЕС одобри тази седмица пакет грантове на стойност 9 милиарда евро за страните от Западните Балкани до 2027 г.

Вархей заяви, че се извършва координация с партньорите от международните финансови институции за отпускането на допълнителни 20 милиарда евро за инвестиции в региона.

Сумата би се равнявала на една трета от брутния вътрешен продукт на региона и ЕС очаква тя да засили икономиката с три или четири процента.

"Ключово е да имаме единна икономическа зона на Балканите, защото тези инвестиции ще донесат ползи, само ако работят в регионален план", посочи еврокомисарят на пресконференция с косовския премиер Авдулах Хоти.

"Икономическият инвестиционен план може да бъде фактор на промяната в региона. Той може да промени съществено пейзажа в този регион в рамките на четири до пет години", посочи той.

ЕС иска да види напредък в сфери като правовата държава, борбата с корупцията, съдебната реформа и подобряването на публичната администрация.

Страните от Западните Балкани са на различни нива по отношение на присъединяването към ЕС: Сърбия и Черна гора вече водят преговори по някои глави от окончателното споразумение, а Албания и Северна Македония получиха зелена светлина за започване на преговорите. Косово и Босна и Херцеговина са подписали споразумението за стабилизиране и асоцииране - първата стъпка по пътя към членство.

Вархей заяви, че вижда напредък в преговорите между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията им и приветства възобновения интерес на Съединените щати към този процес.

Той каза, че много от плановете на ЕС и тези на САЩ съвпадат.

Сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти подписаха споразумение в Белия дом, целящо нормализиране на икономическите отношения, напомня АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във