Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова за спиране на огъня и диалог в Близкия изток

Европейската комисия обсъди oбстановката в Близкия изток и отраженията в областта на сигурността, миграцията, транспорта и енергетиката. След заседанието на еврокомисарите председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отбеляза, че разговорите са обхванали Иран, Ирак и Либия.

Фон дер Лайен изрази съболезнования за жертвите от самолетната катастрофа край Техеран. Тя отбеляза, че тепърва специалистите трябва да установят на какво се дължи падането на машината след излитане.

"Всички сме засегнати от кризата в Близкия изток, употребата на оръжия трябва да спре, необходимо е да се отвори място за диалог", заяви Фон дер Лайен и съобщи, че ЕС няма да пожали сили за опазването на ядрената сделка с Техеран. Гласът на ЕС се чува в Близкия изток, категорична бе председателката на Еврокомисията.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че днешната обстановка в региона застрашава постиженията от последните години, включително в борбата с терористите от "Ислямска държава".

Според Борел снощният ирански ракетен обстрел по бази с военни от САЩ в Ирак е пореден пример за нарастване на насилието, от което никой няма интерес. Той обяви, че скоро очаква среща с иранския външен министър Мохамад Зариф.

ЕС подготвя посещение на ръководителя на правителството в Триполи Файез Сарадж. В Брюксел или в Рим ще има срещи с други либийски лидери за оценка на обстановката в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във