Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан

Европейският съюз призовава за незабавно прекратяване на огъня между Армения и Азербайджан, заяви днес говорител на Европейската служба за външна дейност.

Призоваваме всички да направят всичко възможно, за да се избегне война, посочи той.

Говорителят уточни, че това становище е било изразено по телефона пред външните министри на двете страни от европейския върховен представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

Има опасност от задълбочаване на сблъсъка и от последици за стабилността на региона. Всички регионални партньори трябва да подпомогнат усилията за мирно решение. Този конфликт няма военно решение, призоваваме страните да се върнат на масата за преговори без предварителни условия, добави говорителят.

Русия призовава всички страни по конфликта в Нагорни Карабах към максимална сдържаност, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Призоваваме всички страни, преди всичко страните в конфликта, към максимална сдържаност, към отказ от военни средства на действие и отказ от всякакви стъпки, които могат да предизвикат допълнително изостряне на положението, което вече е на етапа на военно стълкновение", каза Песков след избухналите сблъсъци между Армения и Азербайджан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във