Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова венецуелското правителство и опозиция да подновят диалога

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова снощи венецуелското правителство и опозиция да подновят диалога, за да се опитат да намерят изход от политическата криза, предаде Франс прес.

През месец май започнаха преговори под егидата на Норвегия между венецуелското правителство и опозицията. Те обаче бяха спрени на 7 август. Социалистическият лидер Николас Мадуро прекрати участието на своите представители в отговор на новите санкции, наложени от САЩ.

"Винаги е по-добре да се говори, отколкото да се бием", подчерта Могерини по време на посещение в Мексико, изразявайки надежда за скорошно подновяване на преговорите. Посещението й в Латинска Америка е посветено отчасти на кризата във Венецуела.

Могерини вече посети Куба и се очаква да продължи обиколката си с посещение в Колумбия, припомня АФП.

"Мисля, че никой няма интерес да засилва това разделение и да влошава икономическите проблеми на страната", подчерта Могерини. Според нея всяко споразумение между правителството и опозицията трябва да доведе до демократично решение, включващо нови президентски избори под надзора на международни наблюдатели и възможност за всички да участват в демократичното определяне на бъдещето на страната.

Колумбийските въоръжени сили са поставени в състояние на бойна готовност в отговор на венецуелските военни учения на границата между двете страни, които Богота смята за открита заплаха, предаде междувременно Ройтерс, цитирайки колумбийският генерал Луис Наваро.

Венецуелският президент Николас Мадуро разпореди провеждането на военни учения по границата в отговор на това, което той определи като колумбийски планове за агресия срещу Венецуела.

"Бяхме заплашени открито", заяви ген. Наваро пред медиите, съобщавайки, че колумбийските въоръжени сили са в състояние на готовност.

Мадуро обвини Колумбия в подготовка на нападение, след като колумбийският президент Иван Дуке заяви, че социалистическият лидер защитава членове на бунтовническата група "Армия за национално освобождение" и отцепнически членове на ФАРК, които наскоро подновиха въоръжената борба. Венецуелският президент неведнъж е предупреждавал и за възможна инвазия на Колумбия, координирана с Вашингтон.

САЩ наложиха серии от санкции на Венецуела, но заявяват, че искат мирно решение на конфликта, включващо оттеглянето на Мадуро, припомня Ройтерс. Повечето западни страни смятат социалистическия президент за незаконно избран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във