Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова Русия да окаже пълно съдействие на разследването за свалянето на MH17

Лидерите на 28-те държави членки на ЕС призоваха вчера Русия да окаже пълно съдействие в разследването на катастрофата на самолета на "Малайзийските авиолинии" от юли 2014 г., предаде Франс прес.

Самолетът, изпълнявал полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бе свален с руска ракета и бяха убити всички 298 души на борда му. Международният екип, натоварен с разследването на тази катастрофа, обяви в сряда, че трима руснаци и един украинец ще бъдат съдени през март 2020 г. в Холандия за убийство.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел 28-те лидери призоваха Русия да сътрудничи и изразиха "пълно доверие в независимостта" на холандското правосъдие.

Европейският съвет също така изрази безпокойство от решението на Москва да приложи "опростена процедура за издаване на паспорти в някои зони на украинските Донецка и Луганска област". В заключителния документ от вчерашния ден на срещата на върха се казва, че ЕС може да не признае тези документи.

Отново бе отправен призив за прилагане на Минските споразумения, сключени през 2015 г. от Русия, Украйна, Франция и Германия. Макар и да ограничиха военните действия, тези споразумения не сложиха край на конфликта, нито доведоха до уреждането му с политически средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във