Банкеръ Daily

Свят

ЕС призова към солидарност заради застрашените доставки на медицински продукти

Представители на ЕС проведоха извънредно заседание в Брюксел, за да призоват към солидарност 27-те страни членки на фона на опитите им да се справят с потенциален недостиг на медикаменти и защитни принадлежности заради епидемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Много държави от Евросъюза разчитат на Китай, откъдето тръгна вирусът, за лекарствените съставки и сега се борят да избегнат дефицити, след като епидемията наруши предлагането и забави доставките. Предпазните средства, каквито са маските, вече не достигат в повечето страни в ЕС, което излага на риск лекарите и медицинските сестри, информираха европейските представители.

Европа трябва да върне производството на медицински стоки на континента, тъй като е зависима твърде много от вноса от държави извън Алианса, категорични са Франция и Германия. Франция внася от Китай около 40 процента от лекарствените съставки - ситуация, която френският финансов министър Бруно Льо Мер определи като свръхзависимост.

Това няма да се реши утре, но ние трябва да започнем тази дискусия днес, за да имаме решение след утрешния ден, заяви пред журналисти на срещата в Брюксел австрийският министър на труда, социалните грижи, здравеопазването и защитата на потребителите Рудолф Аншобер.

Засега няма непосредствен недостиг на лекарства в ЕС заради епидемията, обявиха европредставителите, но опасенията се засилиха, след като Индия, най-големият в света производител на генерични лекарства, ограничи износа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във