Банкеръ Daily

Свят

ЕС признава сертификати, включващи Спутник V

Европейската комисия призна електронни цифрови сертификати за ваксинация в Сан Марино и Ватикана, където широко се използва руската ваксина "Спутник V". Според изявление на Европейската комисия, получено от ТАСС във вторник, решението за еквивалентността на сертификатите Covid на ЕС и тези две държави извън ЕС е взето вчера.

"На 2 август Европейската комисия одобри решения, за да гарантира, че сертификатите за Ватикана и Сан Марино са еквивалентни на европейския цифров сертификат за COVID", се казва в документа.

В свое изявление европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че Европейската комисия предприема "активни мерки", за да гарантира сертификати, издадени в страни извън Европейския съюз.

Доставките на "Спутник V" до Сан Марино започнаха през февруари 2021 г., по -голямата част от населението на тази република беше ваксинирано с две дози руска ваксина, която досега не е призната в ЕС.

През юни Руският фонд за директни инвестиции заяви, че очаква Европейската агенция по лекарствата (EMA) да одобри през следващите два месец използването на руската ваксина "Спутник V" на територията на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във