Банкеръ Daily

Свят

ЕС призна ваксинационните сертификати от Сърбия, Молдова, Грузия и Нова Зеландия

В момента към електронната система на ЕС са свързани 49 държави и територии на пет континента.

Европейският съюз призна сертификатите за ваксинация срещу коронавирус, издадени от Грузия, Молдова, Сърбия и Нова Зеландия, обяви в понеделник Европейската комисия. 

„Тези четири държави ще бъдат свързани със системата на ЕС и техните сертификати за ваксинация срещу COVID-19 ще се приемат при същите условия като цифровите сертификати, издадени на граждани в страните от ЕС“, заяви говорител на Комисията.

В момента към електронната система на ЕС са свързани 49 държави и територии на пет континента.

В края на октомври  Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация заяви, че не трябва да се изисква доказателство за ваксиниране срещу COVID-19 за международни пътувания, тъй като това би ограничило достъпа в световен мащаб заради несправедливото разпределение на ваксините.

Въпреки засиленото използване на ваксини и терапевтични средства за борба с COVID-19, пандемията далеч не е приключила и остава извънредна ситуация в областта на общественото здраве от международно значение.

Държавите следва да обмислят основан на риска подход за улесняване на международните пътувания, като отменят или променят мерки, като например изисквания за тестване и карантина, когато това е уместно, следвайки насоките на Световната здравна организация.

Комитетът призова за признаване на всички ваксини, които са получили одобрението на Световната здравна организация за спешна употреба, и на всички ваксинационни схеми в съответствие с препоръките на неговата експертна група, включително при международни пътувания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във