Банкеръ Daily

Свят

ЕС приветства нормализацията на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства

Европейската комисия приветства споразумението за нормализиране на дипломатическите отношения между Израел и ОАЕ. ЕК смята, че то ще бъде от полза и за двете страни и ще допринесе за стабилността в региона на Близкия изток, предаде Ройтерс.

"Това е нещо важно за двете страни и за регионалната стабилност", заяви говорителка на Комисията. "И двете страни са наши партньори и, разбира се, ние сме ангажирани с уреждането (на израелско-палестинския конфликт) чрез обособяването на две държави и, разбира се, сме готови да работим за възобновяване на преговорите между израелци и палестинци", се казва в позицията.

Според споразумението Израел - ОАЕ, което беше постигнато с посредничеството на президента на САЩ Доналд Тръмп, Израел се съгласява да замрази планираното анексиране на райони от окупирания Западен бряг. То също така укрепва лагера, противопоставящ се на регионалната сила Иран, която Израел, ОАЕ и САЩ смятат за основната заплаха в раздирания от конфликти Близък изток, отбелязва Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция обмисля затваряне на своето посолство в Абу Даби и замразяване на дипломатическите връзки с Обединените арабски емирства заради споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Ердоган говори пред журналисти в Истанбул, след като турското външно министерство обяви, че историята никога няма да прости "двуличното поведение" на ОАЕ за постигането на тази сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във