Банкеръ Daily

Свят

ЕС: Притокът на мигранти от Беларус за Литва е акт на агресия

Илва Йохансон

Европейската комисия обяви днес, че притокът на мигранти в Литва е "акт на агресия" на Беларус и обеща да засили подкрепата си за Вилнюс, предаде ДПА.

"По начало това не е миграционна криза", каза пред репортери във Вилнюс еврокомисарят по вътрешни въпроси Илва Йохансон. "Това е акт на агресия", добави тя.

Беларуският президент Александър Лукашенко бе заплашил, че ще пусне мигранти свободно да влизат на територията на ЕС в отговор на европейските санкции срещу членове на неговия режим заради подкопаването на демокрацията. ЕС обвинява Лукашенко, че стои зад притока на мигранти от Беларус към Литва. Предполага се, че беларуските власти докарват мигранти със самолети от Ирак в Минск и им позволяват да преминават нелегално на литовска територия.

Тази седмица близо 200 мигранти са прекосили границата само за един ден, а от началото на тази година броят им възлиза на 3500. За сравнение през миналата година те са били едва 81. Повечето са подали молби за убежище.

Въпреки помощта на ЕС обстановката продължи да се влошава, заяви Йохансон. "Това е напълно неприемливо. Трябва ясно да кажем, че няма свободен достъп до територията на ЕС", добави тя.
Илва Йохансон каза също, цитирана от Асошиейтед прес, че възнамерява да прати делегация в Литва, която да оцени на място възможностите за финансиране на защитата на нейната близо 680-километрова граница с Беларус чрез системи за наблюдение. Според нея за такива цели са предвидени 20-30 млн. евро през следващата година.

Литовското правителство е заявило, че иска да построи ограда по границата си с Беларус, което би струвало над 100 милиона евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във