Банкеръ Daily

Свят

ЕС приема промяна на границите между Сърбия и Косово

Сръбският външен министър Ивица Дачич

Европейският съюз приема промяна на границите между Сърбия и Косово, пише в. "Блиц". Изданието цитира еврокомисаря Йоханес Хан, който преди два дни казал, че размяната на територии може да бъде част от споразумението за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, въпреки че до неотдавна ЕС отхвърляше този вариант.

Според анализатори това означава, че Брюксел желае колкото може по-скоро да бъде решен косовският въпрос. Помолен за коментар, външният министър Ивица Дачич предпазливо казва, че Сърбия чака Прищина да направи първата крачка. "Първо да отменят митата /за сръбски стоки/, пък после ще видим. Ще изчакаме какво ще стане в Берлин на 29 април /на среща на лидерите на Сърбия, Косово и Албания по инициатива на Германия и Франция/", казва Дачич.

На Сърбия й предстои много тежък период, в който ще поискат от нея да признае пълната независимост на Косово в сегашните му граници. Това заяви вчера президентът Александър Вучич на среща на неговата Сръбска прогресивна партия, съобщава в. "Политика". Той каза, че ще разговаря с китайския и руския президент в Пекин, а след това ще замине за Берлин, където го очакват "много тежки срещи" с лидерите на Германия и Франция.

"Там не ни чака нищо добро. Единствено очаквам искания за нов формат /на преговорите за нормализиране на отношенията с Косово/, чиято цел трябва да е признаване на независимостта на Косово, без Сърбия да получи нещо", каза Вучич.

Вучич е много труден човек за преговори, заяви косовският президент Хашим Тачи, цитиран от в. "Данас".

В интервю за британския "Индипендънт" Тачи сподели, че нито той е избирал Вучич за преговарящ, нито Вучич е избрал него, но такава е реалността. Той каза, че сръбският президент се е променил много, откакто се е появил за пръв път в политиката. "Режимът, към който той принадлежеше някога, беше зъл, режим, който нанесе много щети не само на Косово, Босна и Хърватия, но и на самата Сърбия", каза още

Facebook logo
Бъдете с нас и във