Банкеръ Daily

Свят

ЕС прие нови санкции срещу Беларус

Съветът на ЕС съобщи, че е приел новите санкции срещу Беларус, с което обхванатите от европейските мерки стават 183 граждани и 26 беларуски организации.

Новите санкции засягат 17 граждани и 11 организации, като сред тях са представители на съдебната власт, в това число и на Върховния съд, на Комитета за държавен контрол, разпространители на пропагандата на режима в Минск. Санкциите обхващат също високопоставени официални представители, националния авиопревозвач "Белавиа", хотели и туристически агенции.

Наложените днес санкции са свързани с действията на непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко, включително със струпването на мигранти по общите граници. В съобщението на Съвета на ЕС се отбелязва, че засегнатите от новите санкции съдействат на режима да използва мигрантите с политически цели.

Санкциите включват запор на имущество и забрана за пътуване в ЕС, както и забрана за европейски организации да осигуряват средства за всички физически и юридически лица, включени в днешния пълен списък, поместен в Официалния вестник на ЕС. Днешното решение е пето поред с налагане на ограничителни мерки от ЕС спрямо беларуски представители и организации.

Съединените щати наложиха днес ограничения върху търговията с нови емисии на беларуския суверенен дълг. Освен това Вашингтон разшири санкционния си списък за Беларус с 20 физически и 12 юридически лица, предаде Ройтерс.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс съобщи за нов кръг от санкции срещу беларуски граждани и фирми, сред които "Беларускали", един от най-големите в света производители на калиеви торове. "Тези санкции продължават да атакуват важни източници на приходи на режима на беларуския президент Александър Лукашенко и налагат големи ограничения на лицата, отговорни за едни от най-тежките антидемократични действия в Беларус", каза тя.

Външното министерство на Канада също обяви нови санкции срещу хора и компании в Беларус, като подчерта, че прави това в координация със САЩ, Великобритания и ЕС. Ведомството посочи, че мерките срещу 20 физически и 12 юридически лица в Беларус са в знак на протест срещу погазването на правата на човека и репресиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във