Банкеръ Daily

Свят

ЕС прие хладно предложенията на Мей за правата на мигрантите

Ръководителят на преговорния екип на ЕС за Брексит Мишел Барние посрещна хладно британското предложение за правата на европейските граждани във Великобритания, след като страната напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс. Той заяви, че Брюксел иска те да получат права, аналогични на гарантираните от европейските закони.

"Целта на ЕС за правата на гражданите: същата степен на защита като в законите на ЕС. Необходими са повече амбиция, яснота и гаранции, отколкото в днешната позиция на Великобритания", написа Барние в Туитър.

По--рано британският премиер Тереза Мей заяви, че живеещите във Великобритания граждани на ЕС могат да останат в страната и след 2019 г., когато тя ще напусне Европейския съюз. Докато излагаше британските планове за имигрантите от ЕС, тя заяви, че всички, пристигнали легално във Великобритания преди една дата, която ще бъде определена при бъдещите преговори, ще получат правото да останат и да подадат молба за статут на постоянно пребиваване, припомня Ройтерс.

Тереза Мей планира необичайно обръщение в Европейския парламент, за да изложи пряко пред депутатите вижданията си за Брексит и да опита да даде гаранции на Брюксел, че сделката ще е в интерес и на двете страни в преговорите, съобщиха междувременно британските медии.

Точна дата за изслушването не е определена, но депутатката от Лейбъристката партия Ан Клуид призова да не се чака официална покана, а премиерът да поиска да се яви пред Европарламента, тъй като британските граждани са загрижени от хода на преговорите с Брюксел.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във