Банкеръ Daily

Свят

ЕС предвижда да има 5000 служители за бързо реагиране

Жозеп Борел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел представи предложенията си за развитието на европейската отбрана и сигурност. Той уточни на пресконференция след заседание на Съвета на ЕС, че се предвижда през март догодина Европейският съвет да се произнесе по направените предложения.

Борел предлага ЕС да разполага със запас от 5000 служители за бързо реагиране и специални мисии, които да бъдат разгръщани при необходимост. По неговите думи до март службата на ЕС за външно действие ще подготви още две чернови на предложенията.

Върховният представител добави, че се предвижда ЕС да може да действа по-бързо при възникването на кризи. Занапред противодействието на хибридни и киберзаплахи ще трябва да бъде по-съгласувано, включително при дезинформационни кампании и други опити за външно влияние. ЕС ще започне подготовка за космическа отбрана и ще се стреми да бъде първенец при внедряването на нови и собствени отбранителни технологии.

По думите на Борел следващите войни ще бъдат в Космоса. Той допълни, че ЕС трябва да възстанови независимостта си в производството на отбранително оборудване.

Борел заяви, че новите европейски усилия в отбраната не са насочени срещу НАТО, а допълват способностите на алианса и допринасят за световната сигурност. По неговите думи представените предложения имат широка подкрепа сред страните в ЕС. НАТО няма алтернатива по въпроса с териториалната защита на Европа и не търсим промяна, поясни върховният представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във