Банкеръ Daily

Свят

ЕС предлага премахване на повечето проверки в Ирландско море

ЕС ще предложи днес премахването на повечето от проверките след Брексит за британските стоки, влизащи в Северна Ирландия, „в опит да бъде обърната страницата с враждебните отношения с Борис Джонсън“. Снощи обаче британският министър за Брексит лорд Дейвид Фрост предложи Протоколът за Северна Ирландия да бъде заменен изцяло с нов документ, предаде БНР.

Протоколът за Северна Ирландия предпазва от възникването на твърда граница на остров Ирландия. Юнионистите обаче твърдят, че той подронва конституционното положение на Северна Ирландия в Обединеното кралство и създава търговски бариери. В реч пред дипломати в Лисабон Дейвид Фрост определи предлагания от британците нов документ като „по-добър начин да се върви напред“. Според него премахването на сегашния Протокол ще позволи на Лондон и Брюксел да се върнат към нормални отношения.

От своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович се очаква да предложи днес премахването на около 50% от проверките на стоки и повече от половината от проверките специално на месата и растенията, влизащи в Северна Ирландия.

„Маслиновото клонче“ на Шефчович ще бъде протегнато въпреки недоволството на френското правителство. В допълнителен опит да успокои напрежението Шефчович ще подчертае, че предложението на Брюксел не е на база „или го приемете, или се откажете“ и че признава, че Протоколът до момента не работи достатъчно добре.

В предложението на Шефчович обаче не се споменава нищо по искането на Фрост да бъде премахната ролята на Европейския съд като арбитър при възникване на спорове.

В Брюксел по принцип не са против внасяне на подобрения към Протокола, но са абсолютно против промяната на сделката.

Британският министър без портфейл Оливър Даудън отбеляза, че правителството на Обединеното кралство счита, че промените, които ЕС ще предложи за Протокола за Северна Ирландия, са "добре дошли".

Доудън подчерта, че Лондон е ангажиран "изцяло и конструктивно" с предложенията на Брюксел, като същевременно търси някои "фундаментални промени" в сделката.

Въпреки това той добави, че правителството ще реагира правилно на най-новите събития, след като ЕС официално разкрие предложенията си по-късно през деня.

Коментарите му идват след информация, че Европейският съюз планира да премахне 50% от проверки на стоки, които влизат в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във