Банкеръ Daily

Свят

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г.

ЕС постигна споразумение за бюджета си за 2020 г., предадоха световните агенции, цитирайки дипломати и евродепутати. Предстои гласуването на финансовата рамка в комисиите и пленарната зала на парламента. 

Представители на правителствата на 28-те страни членки и депутати се споразумяха снощи за 153,6 милиарда евро разходи за догодина. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, с безработицата сред младежите и за дигитализацията.

Постъпленията в бюджета възлизат на близо 170 млрд. евро бюджетни кредити за поети задължения или средства, за които могат да бъдат сключени договори през следващата година.

Почти половината от бюджетните кредити - около 84 млрд., са за повишаване конкурентоспособността на икономиката. От тях около 59 млрд. са насочени за намаляване на икономическите разлики в страните членки.

21% от общия бюджет ще бъдат заделени за борба с климатичните промени, предаде БНР. Например програмата LIFE за околната среда и изменението на климата ще получи 589,6 милиона евро (увеличение с 5,6% в сравнение с 2019 г.). „Хоризонт 2020“, която традиционно допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи 13,46 млрд. евро (+8,8%). Енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, което инвестира в широкомащабното внедряване на възобновяеми източници, ще получи 1,28 млрд. евро (+35%).

Земеделските стопани ще получат над 58 млрд. евро.

За сателитната система „Галилео“ са предвидени" 1,2 млрд. евро, за да увеличи своя пазарен дял и да достигне 1,2 млрд. ползватели до края на следващата година.

Увеличени са и средствата по програмата „Еразъм“ с 3,6 на сто и те възлизат на 2,89 милиарда евро.

Средствата за подкрепа на Турция като страна кандидат за членство в ЕС са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатката Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм".

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като страни членки настояваха за намаляване на общите разходи. Нужният компромис беше постигнат снощи, малко преди крайния срок.

Анализаторите предвиждат трудностите да са по-сериозни в течащите и в момента обсъждания за дългосрочния бюджет от 2021 до 2027. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във