Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

ЕС подготвя структурна реформа на пазара на електроенергия

Европейският съюз подготвя спешна намеса и структурна реформа на пазара на електроенергия, чието функциониране е силно критикувано от част от страните членки на фона на скока на цените, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

"Скокът на цените на електричеството ясно показва границите на функционирането на сегашния пазар. Той е бил създаден в много по-различен контекст", обясни тя на конференция в словенския град Блед, преди насроченото за 9 септември в Прага извънредно заседание на министрите на енергетиката от ЕС.

Междувременно цените на газа на едро в Нидерландия се понижиха, след като миналата седмица достигнаха най-високите си стойности от март. Търсенето на синьо гориво намаля и търговците записаха печалби при сравнително слаба активност, информира Ройтерс. Пазарите във Великобритания са затворени заради официален празник.

Цената на септемврийските фючърси на разпределителния център TTF в Нидерландия намаля с 6 евро до 300 евро за мегаватчас към 09:40 часа по Гринуич (12:40 българско време), сочат данни на анализаторската компания "Рефинитив" (Refinitiv).

Договорите за доставка през октомври се търгуваха при цена 309 евро за мегаватчас, което е намаление с 37,5 евро или около 10 на сто. 

"Все още получаваме много втечнен природен газ, както и тръбен газ, в много страни хранилищата са пълни или близо до запълване" което намалява търсенето" каза европейски търговец на синьо гориво пред Ройтерс.

Европейските газови хранилища са пълни на ниво от 79,3 на сто, което е близо до поставената цел за нагнетяване до 80 на сто до 1 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във