Банкеръ Daily

Свят

ЕС подготвя планове за действие при пълно спиране на руския газ

Кадри Самсон

Европа разработва планове за действия при извънредни ситуации в случай на пълно спиране на вноса на руски газ тази година. Това посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от "Файненшъл таймс", предупреждавайки, че за всяка страна има риск доставките й да бъдат спрени от Москва. 

ЕС бърза да натрупа в газовите си хранилища възможно най-много синьо гориво и би могъл да замени по-голямата част от руските доставки тази година, но трябва да направи повече в случай на пълно спиране на вноса. 

Плановете, които се разработват от Европейската комисия, ще включват мерки за нормиране на газовите доставки за промишлеността и щадене на домакинствата, според източници. 

Руският концерн "Газпром" вече спря доставките за Полша, България и Финландия, които отказаха да изпълнят искането на Кремъл за плащане на газа в рубли, вместо в долари или евро. 

"Изправени сме пред ситуация, в която много страни членки могат да се окажат следващите (чиито доставки ще бъдат спрени). Засега успяваме да се погрижим за сигурността на снабдяването на тези три държави, най-вече с помощта на солидарност от съседите", посочи Симсон в интервю за изданието.

"Подготвяме планове за спешни действия, ако тази година има пълно нарушаване", каза тя. 

Промишлеността използва 27 процента от газа, потребяван в ЕС, като най-големи количества са необходими на производителите на химически продукти, керамика, храни и стъкло. Еврокомисията вече обеща да защити ключови снабдителни вериги за хранителни, здравни и защитни продукти. Блокът ще успее да замени две трети от руския газ тази година, каквито планове обяви по-рано, каза Симсон, изразявайки оптимизъм за резултата от усилията за осигуряване на алтернативни доставки. 

ЕС вече е получил рекордни количества втечнен природен газ тази година, което му даде възможност да започне да запълва хранилищата си. Към 25 май те са били пълни на 44 процента спрямо 36 процента година по-рано, отбелязва "Файненшъл таймс". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във