Банкеръ Daily

Свят

ЕС подготвя общ списък на "сигурните" страни, чиито граждани да бъдат допускани

Страните от ЕС продължават подготовката на общ списък на "сигурните" чужди държави, чиито граждани да бъдат допускани през външните европейски граници от началото на следващия месец. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че този месец е имало няколко заседания за обсъждане на списъка. Препоръката на ЕК за отваряне на границите към страните от Западните Балкани от 1 юли бе свързана не само с развитието на пандемията от Ковид-19, но и с близките връзки с региона, поясни говорителят. Следим внимателно обстановката. Решението за съдържанието на списъка ще бъде на държавите от ЕС. Очаква се то да бъде взето до 1 юли и да отчита най-новите данни, добави той.

По-рано този месец ЕК представи препоръки за преминаването на европейските граници, затворени в средата на март като мярка срещу пандемията. Според комисията все още не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света. Комисията предложи списъкът на "сигурните" чужди държави да бъде основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация. Според ЕК "сигурни" следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС или по-добра.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат "сигурни" държави, където епидемичната обстановка се е влошила. Комисията предлага дори на граждани от "сигурни" държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във