Банкеръ Daily

Свят

ЕС подготвя "мирна оферта" за избягване на търговската война със САЩ

Европейският съюз подготвя "мирна" оферта, чрез която се надява да сложи край на търговското напрежение с Белия дом и да избегне влизането в сила след две седмици на митническите тарифите за изнасяните от блока за САЩ стомана и алуминий, посочват неназовани европейски официални лица, цитирани от "Уолстрийт джърнъл"и БНР.

Обмислената от Европейския съюз оферта представлява миниатюрна и опростена версия на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) - спорното търговско споразумение между ЕС и САЩ, което преди време беше договорено, но така и не беше официално одобрено от администрацията на бившия американски президент Барак Обама.

ЕС също така обмисля обединяването на усилията си със САЩ, за да се справят с това, което двете договарящи се страни определят като несправедливи търговски практики на Китай, посочиха европейските служители. Предложената от съюза мини сделка изпълнява основното искане на американския президент Доналд Тръмп: по-ниски митнически тарифи за американските коли и части за тях, както и за промишлените машини, които влизат в Европа.

В замяна на по-ниските бариери, които също така биха могли да бъдат предложение и за някои селскостопански стоки и фармацевтични продукти, ЕС би искал да му бъдат предоставени достъп до участие в обществените поръчки на САЩ, което беше едно от най-сериозните препятствия при провежданите преговори за ТТИП.

Трябва да се има предвид, че към края на март Белият дом изключи временно страните - членки на Европейския съюз и още няколко държави като Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея от влизащите в сила на 23 март нови мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий в САЩ. Управляващите във Вашингтон обаче уточниха, че митническите тарифи за цитираните по-горе държави няма да влязат в сила до 1 май 2018 година, докато не бъдат проведени дискусии за задоволителни дългосрочни алтернативни средства за справяне със заплахата от увреждане на националната сигурност на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във