Банкеръ Daily

Свят

ЕС планира по-строга защита на потребителите на социалните мрежи

Европейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като "Фейсбук" и "Джимейл", предаде Ройтерс.

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото възмущение от начина, по който "Фейсбук" борави с данните.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма "Кеймбридж Аналитика" е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на "Фейсбук" в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки "безплатни" цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари - като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

Лидерите от ЕС призоваха социалните мрежи да гарантират прозрачни практики и напълно да защитават личните данни.

"Необходимо е социалните мрежи и цифровите платформи да гарантират прозрачни практики ипълна защита на личния живот и личните данни на гражданите", заявиха лидерите от ЕС след заседание в Брюксел.

"Законодателството на ЕС и на държавите трябва да се уважава и прилага", казаха те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във