Банкеръ Daily

Свят

ЕС пита кои ваксини са ефикасни срещу мутациите на коронавируса

Европейската агенция за лекарствата е поискала от всички фармацевтични компании, разработващи ваксини срещу КОВИД-19, да направят оценка дали продуктът им е ефикасен срещу новите мутации на коронавируса, съобщава Франс прес.
Основание за това дава появата на няколко варианта на коронавируса в последно време, а оттук и страховете от увеличаване на неговата заразност и способността му да избегне защитните функции на имунитета, създаден от преболедуване или от ваксиниране.
"Има страхове, че някои от тези мутации могат да въздействат в различна степен на капацитета на ваксините да защитават срещу инфекцията и болестта", посочват от агенцията за лекарствата.
Припомняме, че Европейската агенция за лекарствата е одобрила три ваксини, които могат да се използват в Европейския съюз - съвместната германско-американска разработка на "Бионтех" и "Пфайзер", на американската "Модерна" и на шведско-британската "Астра Зенека", разработена в партньорство с Оксфордския университет.
Световната здравна организация препоръча ваксината на "Астра Зенека", в това число и за страните, където тези варианти са разпространени.

От "Бионтех"/"Пфайзер" и "Модерна" обявиха в края на януари, че ваксините им са ефикасни срещу британския и южноафриканския щам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във