Банкеръ Daily

Свят

ЕС пак настоя за ускоряване на преговорите с Лондон

Марош Шефчович

Европейският съюз отново настоя днес за ускоряване на преговорите с Великобритания по споразумението за бъдещите отношения. ЕС изразява тревога по въпроса с прилагането на споразумението за оттеглянето на страната от Общността, заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Той поясни, че постигнатите договорености трябва да се прилагат, а не да се променят, особено едностранно. Основното ни послание е работата да се ускори за пълно приложение на споразумението за оттегляне, заяви Шефчович.

По неговите думи в следващите стотина дни остава още много работа. Шефчович добави, че приемането на британските законопроекти, свързани с отношенията с ЕС и в разрез с постигнатите договорености, ще представлява нарушение на международното право.

Зам.-председателят на ЕК отбеляза, че остава малко време за въвеждането на необходимите промени в работата на митниците и за санитарните проверки на стоките между Ирландия и Северна Ирландия. Той изрази опасения, че Лондон създава две класи граждани на ЕС с издаваните разрешения за престой, защото някои биват лишавани от правото на социални помощи за разлика от други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във